ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕС ГИ ПРОСЛАВУВААТ СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА: Сите треба да ЗАПАЗИТЕ 1 ОБИЧАЈ!

ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕС ГИ ПРОСЛАВУВААТ СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА: Сите треба да ЗАПАЗИТЕ 1 ОБИЧАЈ!

Некои семејства го слават како празник за крштевање, а други како заветен ден

Денеска е празникот на Свети Јоаким и Ана , ден посветен на родителите на Дева Марија. Иако празникот не се одбележува со црвена буква, овие светци се почитувани меѓу народот.

Ден по Пресвета Богородица , православната црква им го посвети на Јоаким и Ана од Назарет, родителите на Пресвета Богородица.

Праведниот Јоаким беше од племето Јуда, потомок на царот Давид, Ана од племето Левиј. Тие живееле 50 години во брак, но без деца, па според тогашното сфаќање и верување биле сметани за големи грешници.

Но, тие не изгубија надеж и верба, туку деноноќно се молеа за Божјото чудо и дар. Господ им ја исполни желбата и ја добија ќерката Св. На Дева Марија, највозвишената од сите човечки раси.

Кога Марија го роди Христос, Јоаким и Ана станаа кумови, т.е. кумови.

Според преданието, Јоаким починал на 80-годишна возраст, а Ана се преселила во Ерусалим, каде што живеела уште две години, а починала на 79-годишна возраст.

Овој ден, сакан кај нашиот народ, има неколку имиња. Го нарекуваат Јаќимана, Јаќимовден или Чимијана, од народните имиња Аќим и Ана.

Некои семејства го слават како празник за крштевање, а други како заветен ден.

Во спомен на светите старци, денес треба скромно и без гордост да му подаруваме на некој што има помалку од нас, сметајќи го за подобар од нас оној кому му се дава милостина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *