ДЕНЕС Е ПРЕПОДОБЕН МОЈСЕЈ МУРИН: Едно нешто никако не смеете да правите!

ДЕНЕС Е ПРЕПОДОБЕН МОЈСЕЈ МУРИН: Едно нешто никако не смеете да правите!

Павославната црква денеска го празнува денот на преподобниот Мојсеј Мурин.

Етиопјанец по род, а по професија прво разбојник и водач на разбојничка група, а потоа покајник и голем подвижник. Како роб на некој господар, Мојсеј избегал и им се придружил на разбојниците.

Поради неговата голема физичка сила и непромисленост, разбојниците го избрале за водач. Одеднаш го обзеде каење и каење за престапите што ги направил; остави го своето семејство, влезе во манастир и предаде на целосната послушност на неговиот свештеник и на монашкиот ред.

Го користел учењето на св. Макариј, Арсениј и Исидор. Подоцна се повлекол во тивка ќелија, каде што се предал на: телесен труд, молитва, бдение и созерцание на Бога. Измачен од демонот на блудот, тој му се исповедал на свештеникот Исидор и од него добил совет да пости што повеќе и да не јаде додека не се насити.

Но, кога ни тоа не помогна, тој, следејќи го советот на старецот, почна да се буди ноќе и да се моли стоејќи; потоа цела ноќ им носеше вода на старите од далечен бунар. По шест години напорна работа, Св. Исидор на чудесен начин беше излечен од неморалните мисли, имагинации и соништа што му ги наведоа демоните. Ќе биде ракоположен за свештеник на длабока старост.

Го основал својот манастир и имал 75 ученици, а во овој живот живееле 75 години. Тој ја предвидел неговата смрт и еден ден им рекол на своите ученици да бегаат, бидејќи варварите ќе го нападнат манастирот. Кога учениците го повикале да бега, тој рекол дека треба да умре од насилство, бидејќи и самиот вршел насилство, според изреката: кој замавнува со нож, од нож ќе умре (Мат. 26, 52).

Така тој остана со 6 другари; и дојдоа варварите и ги исекоа. Еден од браќата, скриен во близина, гледаше и виде 7 светли венци како се спуштаат врз седумте маченици.

Денешното размислување вели:
Вистинскиот христијанин избегнува човечка пофалба, не само што избегнува, туку и има вистински страв од тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *