„СЕКОЈА ВЕЧЕР ОСТАВАМ ТЕСТАМЕНТ НА МАСА АКО УМРАМ“ Останав сосема сам: Болна исповед на пензионер кој нема ни роднини

„СЕКОЈА ВЕЧЕР ОСТАВАМ ТЕСТАМЕНТ НА МАСА АКО УМРАМ“ Останав сосема сам: Болна исповед на пензионер кој нема ни роднини

Јас сум сосема сам. Немам роднини. Јас само постојам, е приказната за 76-годишниот Џон Фостер, кој со години живее сам во својата куќа, во целосен мрак бидејќи не може да си ја плати сметката за струја. Секоја вечер ја остава волјата на маса, во случај никогаш повеќе да не се разбуди.

Британскиот Канал 4 сними краток документарен филм за неговата животна ситуација во кој Фостер објасни како порано ја делел куќата со родителите и братот и сестрата, но сега нема никој.

Неговиот брат, рудар, почина четири дена пред неговиот 41 роденден, додека неговата сестра почина пред пет години. Неговите родители починале за 27 часа еден од друг. Сега секоја вечер на маса ги става тестаментот и сите погребни хартии, пренесува Daily Mail.

– Тоа почнав да го правам кога почина сестра ми. Немам семејство, сите ги нема. Ако некој дојде во куќата, ова ќе биде првото нешто што ќе го види. Ќе може да ги повика луѓето кои го организираат погребот – рече тој. На прашањето дали некогаш се чувствува тажен, Фостер одговара: – Прашајте ме дали некогаш се чувствувам среќен. Цело време сум тажен – додаде тој.

Тој раскажа како никогаш не се оженил и немал деца, а сега не може да поверува дека се нашол во ваква ситуација.

– Ако изгубите еден или двајца членови на семејството, тоа е доволно страшно, но кога ќе изгубите сè – тоа е кошмар – рече тој. Поради неговата изолација од светот, Џон не ни знаел дека има право на бенефиции од 131,25 фунти неделно.

– Сега добивам многу повеќе пари за кои не ни знаев дека имам право – рече тој.

Документарецот, исто така, прикажува поразителни податоци за сиромаштијата кај постарите лица: секој петти пензионер во ОК (19%) на возраст над 65 години си легнува рано за да се загрее, додека 1,8 милиони постари луѓе целосно го исклучиле греењето за да се загреат. заштедени на храна . Дополнително, дури 59 отсто од оние над 65 години изјавиле дека користат помалку греење отколку инаку.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *