ДЕНЕС Е ЛЕТЕН СВЕТИ НИКОЛА: За многумина ова е СЛАВА, а еве кои обичаи ТРЕБА ДА ГИ НАПРАВИТЕ и како треба да се МОЛИТЕ!

ДЕНЕС Е ЛЕТЕН СВЕТИ НИКОЛА: За многумина ова е СЛАВА, а еве кои обичаи ТРЕБА ДА ГИ НАПРАВИТЕ и како треба да се МОЛИТЕ!

Според преданието, при пренесувањето на моштите се случиле многу чуда – болните, сакатите и слепите, глувите и глувите се лекувале. Верниците велат дека чуда се случуваат и денес, па на овој светец му се молат кога се во неволја или болни.Многу христијански аџии денеска одат во градот Бари.

Популарно овој датум е познат како Летен или Млад Свети Никола, на некои места и како Николице.

Според народните верувања, овој пролетен празник е поврзан со обработување на земјата. Денеска не треба да се извршуваат домашни работи. На некои места, како и за зимата Николјан, на децата им се подарува поклон.

Овој светител е роден во градот Патара, во областа Ликија, во областа на денешна Мала Азија, како единствено дете на богатите и познати родители Теофан и Нона. Неговите родители, Теофан и Нона, биле познати личности, високородени и богати и правеле многу добротворни работи за сиромашните.

Овој светител е роден во малоазиската област Ликија во градот Патара околу 270 година. Неговите родители, таткото Теофан и мајката Нона го имале само него. На крштевањето го добил името Николај, што во превод значи освојувач на народот. Духовниот живот го поучувал неговиот вујко Николај, епископ Патарски. Заедно се монасиле во манастирот „Нови Сион“. По смртта на неговите родители, тој го продал целиот имот и ги поделил парите на сиромашните. Извесен период бил свештеник во родниот град. Него го карактеризираше милосрдието, но бидејќи беше скромен, се повлече во самотија и тишина за да ја дочека смртта.

Дури и за време на неговиот живот, луѓето го сметале за светец. Го повикале за помош во случај на болест, некоја несреќа или немоќ. Христијаните веруваат дека тој одговарал на сите и дека им помагал на сите и дека светлината блескала од неговото лице. Се разболел во длабока старост и умрел на 6 декември 343 година. На тој ден се празнува Свети Никола, што е всушност 19 декември според стариот календар.

Христијаните веруваат дека Свети Никола е Чудотворец и дека многу чуда се случуваат од неговите чудотворни мошти, од кои постојано тече свето миро, кое се користи за исцелување на болни. Овој светец спасил заглавени и изгубени бродови, па затоа се смета за светец-заштитник на морнарите. Затоа морнарите често го нарекуваат во опасни ситуации или бродоломи. На овој датум, сите бродови, каде и да се, ги пуштија сидрата и останаа мирни до следниот ден, давајќи му слава на овој светител. Денес, во пресрет на празникот, бродовите често застануваат додека морнарите му се молат на светецот и потоа го продолжуваат своето патување. Со своите чудотворни сили, Свети Никола им помага на сите што му се обраќаат за помош во болести, слабости и душевни страдања. Со помош на неговата молитва се враќа видот на слепите, куците одат и слухот на глувите.

Меѓу католиците се слави како детски празник, а потоа децата добиваат подароци доколку биле послушни. Тој е заштитник на градот Амстердам и државата Русија.

Свети Никола е заштитник на морнарите, рибарите, бродовите и навигацијата. Тој е и покровител на многу градови и пристаништа (особено во Грција и Италија). Во грчкиот фолклор, Свети Никола е опишан како „Господар на морето“. Во модерна Грција и Србија, тој е еден од најпочитуваните светци. Тој е и заштитник на целата држава Грција.

Според народните верувања, денес не е соодветно да се занимавате со домашни работи. Во некои региони е зачуван обичајот да им се даваат подароци на децата на овој ден бидејќи Свети Никола е и нивен покровител. Исто така, се верува дека секој што е болен или во неволја треба да му се моли. Посебно денес секој што има здравствен проблем нека му се моли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *