ЕВЕ ШТО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ СО ВАШЕТО ТЕЛО КОГА ЈАДЕТЕ МЕСО: ЕДНА РАБОТА МОЖЕ СКАПО ДА ВЕ КОШТА

ЕВЕ ШТО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ СО ВАШЕТО ТЕЛО КОГА ЈАДЕТЕ МЕСО: ЕДНА РАБОТА МОЖЕ СКАПО ДА ВЕ КОШТА

Говедското, свинското, јагнешкото и козјото се црвено месо, кое е розово или црвено кога е сурово и потемно кога се готви.

Црвеното месо е богато со есенцијални хранливи материи како протеини, железо и витамин Б12, а исто така е многу вкусно. Но, дали некогаш сте се запрашале што се случува со вашето тело ако јадете црвено месо секој ден?

Ги добивате придобивките од протеините
Месото како говедско содржи многу протеини . На пример, 120 грама мелено говедско месо му обезбедува на телото 23 грама протеини, што е значителна количина.

Постои ризик од скок на холестеролот
И добриот и лошиот холестерол се важни показатели за кардиоваскуларното здравје. Бидејќи оваа восочна материја се акумулира во крвните садови, може да го стесни просторот низ кој може да патува крвта богата со кислород, но и да создаде блокади кои предизвикуваат срцеви или мозочни удари.

За жал, ако јадете хамбургер или стек секој ден, не си правите услуга кога станува збор за холестеролот.

Црвеното месо е особено виновно за зголемување на лошиот холестерол. Истражувањето на Универзитетот во Оксфорд покажа дека кај луѓето ризикот од коронарна срцева болест се зголемува за 18 проценти на секои 50 грама дополнително обработено црвено месо што го јаделе дневно и за девет проценти на секои 50 грама необработено месо.

Би можеле да се чувствувате поенергични
Протеинот не е единствената нутритивна супер ѕвезда во црвеното месо. Содржи и витамин Б12 и железо, кои играат важна улога за вашето здравје.

И витаминот Б12 и железото се многу важни за одржување на енергијата. Недостатокот на едното и/или другото може да доведе до замор и слабост. Накратко, јадењето црвено месо секој ден може да ги спречи чувствата на бавноста.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *