12 ГОДИНИ БЕВ ВО КОМА,ПАМЕТАМ СЕ ШТО МИ НАПРАВИЈА ВО БОЛНИЦАТА: ВАКА ИЗГЛЕДА ДЕНЕС, НАЈ ПОВЕЌЕ ГО ПОВРЕДИЛЕ ЗБОРОВИТЕ НА МАЈКАТА

12 ГОДИНИ БЕВ ВО КОМА,ПАМЕТАМ СЕ ШТО МИ НАПРАВИЈА ВО БОЛНИЦАТА: ВАКА ИЗГЛЕДА ДЕНЕС, НАЈ ПОВЕЌЕ ГО ПОВРЕДИЛЕ ЗБОРОВИТЕ НА МАЈКАТА

Пред лекарите да направат нешто, момчето паднало во кома, станало дух.

Мартин Писториус од Јужна Африка бил типично момче кое сакало да игра, а потоа паднало во кома од која не се разбудил цели 12 години. Се разбуди од длабок сон во 2001 година, кога наполни 25 години, а денес, иако не знае да зборува, држи мотивациски говори за тоа како е да се живее во свет во кој не може да се каже „те сакам“.

Неговото детство наеднаш било прекинато од мистериозна болест – кога еден ден се вратил од училиште со болно грло, но мајка му не обрнувала внимание на тоа, мислејќи дека сè брзо ќе исчезне со чај . Меѓутоа, неговата состојба брзо се влошила и повеќе не можел да оди, да стои или да зборува. Лекарите претпоставувале дека е болен од криптококен менингитис, но пред да успеат да направат нешто, момчето паднало во кома, станало дух.

Во раниот период за кој Мартин не знаеше ништо, тој беше во длабока кома. Посебна грижа за него организирала семејството – од капење, хранење со помош на сонда, вртење. Но, на 16-годишна возраст, Мартин одеднаш се разбудил – и станал свесен за сè што се случува околу него. Сепак, тој сè уште не можеше да се движи, да комуницира со семејството или на кој било начин да им го покаже своето присуство.

„Замислете дека не можете да кажете „гладен сум“, „болка ми е“, „благодарам“ или „те сакам“, дека сте заробени во сопственото тело, тело кое не одговара на наредбите. опкружен со луѓе, но сосема сам, со кои сакаш да допреш, да се поврзеш, да се утешиш, да учествуваш. 13 долги години тоа беше мојата реалност“, изјави еднаш Писториус и додаде:

„Повеќето од нас не ни размислуваат за разговор, за комуникација. Размислував многу за тоа. Имав многу време за размислување. Во првите 12 години од мојот живот бев нормално, среќно, здраво момче. Потоа се се промени. окото и конечно мојата способност да зборувам. Додека бев во болница, очајно сакав да си одам дома. Ѝ реков на мајка ми: „Кога ќе одам дома?“ Тоа беа последните зборови што ги кажав со свој глас“, нагласи Писториус.

Го мразеше центарот за нега, бидејќи му беше страшно, Мартин дури се пожали на се*суално злоставување во кое домаќинката ќе го гази и ќе му симулира с*кс по телото, допирајќи го по гениталиите…

„Ме влечеа за коса, ме удираа со метална лажица за да јадам. Често ми даваа топол чај, ме шамараа, ме третираа како да не сум човек. Ме ставаа пред телевизор, кој ќе работи цело попладне Секој ден програмата беше иста, Барни диносаурусот. Боже, го мразев тоа шоу“, рече Мартин, додавајќи:

“Бев целосно немоќен да променам нешто во мојот живот или како луѓето ме гледаат. Бев тивок, невидлив набљудувач на човечкото однесување кога мислеа дека никој не го гледа. За жал, не бев само набљудувач. Без начин да комуницирам. Станав совршена жртва – беспомошен, навидум чувствителен предмет што луѓето го користеа за да ги исполнат своите најмрачни желби“, рече тој.

Од се што доживеал во коматозното тело, како најболен момент го наведува она што го кажала неговата мајка. Во еден момент таа стоела до него, го бришела со крпа и гледајќи во неговото безживотно тело гласно рекла – ‘Се надевам дека ќе умреш’. Мартин го слушна и му остана во меморијата. Иако тоа го растажи ужасно во тоа време, денес тој целосно разбира.

“Најлошото беше што не можев да ја гушнам, да и кажам колку добро се грижи за мене, колку сум ѝ благодарен. Имаше многу моменти кога се откажав и потонав во мрачната бездна. Се сеќавам на еден момент особено. Татко ми ме остави сам во кола додека брзо одеше до самопослуга. Минуваше еден минувач, ме погледна и се насмевна. Никогаш нема да знам зошто, но тој едноставен чин, минлив момент на човечката поврзаност, го промени тоа како се чувствував, давајќи ми сила да продолжам“, објасни Мартин низ солзи.

После тоа, кога неговите мисли почнаа да стануваат попозитивни, се случи нешто неверојатно – и неговото тело почна да заздравува. Тој започна сосема неочекувано невролошко закрепнување и неговата макотрпна борба да докаже дека е присутен.

Кога се разбудил и целосно се рехабилитирал, преку Интернет ја запознал Џоан, со која се оженил во 2009 година. Мартин сега има 39 години и живее во Англија со својата партнерка, а неодамна станаа родители на момче.

Има толку многу фасцинантни и драматични настани во неговиот живот што сега се зборува за снимање филм за неговиот живот. Тој и неговата сопруга се надеваат дека Мет Дејмон и Камерон Дијаз ќе ги добијат улогите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *