САКАТЕ ВАШИТЕ ПЕРЕНИ АЛИШТА ДА МИРИСААТ СО ДЕНОВИ? Омекнувачот треба да го истурите на овој начин и никако поинаку

САКАТЕ ВАШИТЕ ПЕРЕНИ АЛИШТА ДА МИРИСААТ СО ДЕНОВИ? Омекнувачот треба да го истурите на овој начин и никако поинаку

Сте испрале алишта, а наместо да мирисате на облека, ве дочекува изненадување – алиштата не само што не мирисаат убаво, туку имаат и непријатен мирис кој не можете да го дефинирате.

Што е проблемот?
Облеката ќе ја задржи формата и бојата подолго и ќе се истроши побавно ако ја перете на пониски температури. Дополнително, топлата или ладната вода може да се справи со нечистотијата исто како и топлата ако имате добра машина за перење и детергент.

Само предмети како постелнина или крпи треба да се перат на 90°C за дезинфекција. Се друго може да се пере на пониски температури.

Премногу детергент или омекнувач
Вишокот детергент може да го затне дозерот за детергент и да предизвика непријатни мириси, а премногу омекнувач го отежнува перењето на облеката. Внимателно прочитајте ги дозите наведени на пакувањето и не заборавајте да користите мерна чаша.

Ако вашите предмети се многу валкани, користете го режимот за перење или извршете 2 циклуси.
Користете омекнувач на сите алишта
Освен што ја прави ткаенината кадифена, омекнувачот го олеснува пеглањето.

Сепак, впивањето на ткаенината се намалува со текот на времето, па затоа е подобро да не се користи за перење крпи, спортска облека или други предмети направени од микрофибер, еластин или спандекс.

Прекумерно миење тексас
Производителите на тексас имаат радикално мислење за оваа точка: советуваат да не се мие во машина за да се зачува бојата подолго.

Доколку не сте подготвени да ја следите оваа препорака, оптималниот интервал помеѓу две перење е период од 2 до 6 месеци, во зависност од тоа колку често носите фармерки и од индивидуалните карактеристики на вашето тело.

Лошо одржување на машината за перење
Нечистотија, остатоци од детергент и се што се акумулира во машината за перење со текот на времето, порано или подоцна ќе се навлезе во вашата облека, што ќе доведе до лоши мириси и бели дамки. За да го спречите ова, следете неколку едноставни правила за одржување:

Испразнете ја машината што е можно поскоро по секое перење.
По секое перење, отстранете го преостанатиот детергент од гумата на вратата.Редовно сушете ја преградата за детергент.Еднаш месечно, пуштете ја машината „на празно“ со детергент и оцет за дезинфекција

Погрешно сушење
Неправилното сушење влијае на вашата облека исто толку неповолно како и неправилното перење. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да избегнете грешки:

Не користете премногу автоматско сушење: тоа ги троши вашите работи и побрзо губат боја. Не користете го за сува и нежна ткаенина.

Не обесувајте плетени и волнени предмети на линијата за сушење бидејќи тие ќе ја изгубат својата форма. Исушете ги на пешкир на хоризонтална површина.
Пред закачување, протресете ги алиштата за да спречите туткање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *