АКО ОВА СЕ СЛУЧИ УТРЕ, СРЕЌАТА ЌЕ ВЕ СЛЕДИ ЦЕЛА ГОДИНА: Ги славиме Светите Тројца Архиереи, едно е важно да ЗНАЕТЕ

АКО ОВА СЕ СЛУЧИ УТРЕ, СРЕЌАТА ЌЕ ВЕ СЛЕДИ ЦЕЛА ГОДИНА: Ги славиме Светите Тројца Архиереи, едно е важно да ЗНАЕТЕ

Овој голем празник треба да се слави во радост, мир и хармонија – обичај е да се свири флејти, а верниците да се радуваат на овој голем празник. Исто така, треба да го погледнеме ветрот надвор – ќе знаеме каква година не очекува, бидејќи овие тројца светци се заштитници на луѓето и животните од мраз, студ и лоши ветрови.

Василиј Велики , Григориј Богослов и Јован Златоуст се Светите Тројца Архиереи , големи и славни пред Бога и пред луѓето. Не постои ниту еден православен крај на земјата до кој не стигнале гласовите и проповедта на тројцата богомудри големи учители на Црквата Христова кои ги празнуваме на 12 февруари.

Светите тројца архиереи се бестрашни витези на православието затоа што со зборови како меч ја бранеа Светата Црква против еретиците, расколот, неморалот и секое друго зло. Тие се како тројцата Христови воини кои како небесни молњи со своите зборови го осветлуваат темниот идолопоклонички и незнабожечки свет. Проповедајќи го Христа, тие со својот глас како копје навлегуваат во срцата на луѓето, разгорувајќи ја верата во човекот со божествен оган.

Нивната големина и големината на нивното проповедање се гледа и во нивните имиња. Василиј Велики – ни кажува самото име, Григориј Богослов, а богослов е тој што зборува за Бога, затоа е и голем затоа што е одлично да се зборува за Бога. Јован Златоуст, колку се силни и моќни неговите зборови! Го нарекувале и златна труба, поради што се слави како најголем христијански оратор.

Овие тројца светци се родени во четвртиот век, а нивната слава живее до ден-денес, преживеала низ вековите. Бидејќи биле високообразовани, тие се откажале од световните задоволства, се замонашиле и остатокот од животот го поминале во молитва и пост. Поради својата скромност, чистота на карактерот и ненадмината длабочина на умот, овие тројца архиереи станаа големи просветители на Црквата Христова.

Меѓутоа, славата Божја се појавила врз нив долго по нивната смрт. Заедничкиот празник на овие светци е востановен дури во единаесеттиот век. Тогаш народот се подели во три групи поддржувачи: Василиева, Григоријева и Јованова. Сите три групи луѓе ја прославија својата група како најголема во споредба со другите две.

Но, по промисла Божја, овој случај беше решен и го решија овие тројца светци. Сите тројца се пријавиле кај Еухаитскиот епископ Јован, прво секој посебно, а потоа сите тројца заедно. Ги советуваше да се смират и да не се расправаат кој од нив е најголем, бидејќи пред Бога сите се еднакви. По тој повод побарале од него да им организира заедничка богослужба и со тоа да воспостави заеднички ден на празнување.

Според нивното барање и совет, тоа би се направило и уште повеќе би се зголемила светителската слава меѓу луѓето, а луѓето уште повеќе би почнале да го слават Бога и да Му се молат за мир и радост. Така, овие тројца светци донесоа мир меѓу раскараните луѓе, а не само тогаш, туку и денес, носат мир и радост на оние кои се молат на Бога и на нив.

Преку овие тројца светци се прослави Бог и се потврди Неговата Троична Божествена Личност. Она што Светите Тројца Господови архиереи го проповедаа за време на нивниот живот, Бог го потврди по нивната смрт многу години подоцна.Овие три денешни столбови на Црквата Христова се истакнаа како големи теолошки писатели и толкувачи на Светото Евангелие и на сите нивни дела. засекогаш ќе останат како големи и силни класици.дела на христијанската литература.

Тие во текот на целиот свој живот се бореа против лажната еретичка наука и со тоа ни оставија аманет да се бориме решително против оние кои ја напаѓаат Црквата. Како три вредни пчели кои неуморно летаат од цвет на цвет, овие тројца Свети Отци со сета своја душа и тело го исповедаа Христовото Евангелие, на сите луѓе и народи што ги сретнаа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *