УТРЕ ПРОСЛАВИМЕ ПРЕНЕСУВАЊЕ НА МОШТИТЕ НА СВЕТИ ИГНАТИЈ БОГОНОСНИК: НЕ ГО ПРАВЕТЕ ГО ОВА ЖЕНИ, ПОСЕБНО ВНИМАВАЈТЕ НА ЕДНА РАБОТА

УТРЕ ПРОСЛАВИМЕ ПРЕНЕСУВАЊЕ НА МОШТИТЕ НА СВЕТИ ИГНАТИЈ БОГОНОСНИК: НЕ ГО ПРАВЕТЕ ГО ОВА ЖЕНИ, ПОСЕБНО ВНИМАВАЈТЕ НА ЕДНА РАБОТА

Пренесувањето на моштите на свети Игнатиј Богоносец се смета за ден кога не треба да се работи напорна работа, а тоа особено важи за жените кои треба да избегнуваат предење, ткаење, шиење…

Свети Игнатиј , кој страдал затоа што не сакал да се откаже од своите верувања, и денес се смета за заштитник на праведниците и на оние кои страдаат поради нивните убедувања и затоа што се разликуваат од другите. Според христијанската традиција, се верува дека Игнатиј Богоносец се појавувал неколку пати од небото и правел чуда, помагајќи и денес на секој што ќе го повика на помош со оваа молитва:

„Ти беше наследник на престолот на апостолите и заеднички во духот, најдовте божествено вдахновено дело во визијата за духовниот раст: затоа го издигна словото на вистината и заради верата страдаше до степен да крв, свети маченик Игнатиј: Моли се на Христа Бога да ги спаси нашите души“.

Свети Игнатиј го празнуваме на 2 јануари, а утре црквата го слави споменот на пренесувањето на неговите преподобни мошти од Рим, каде што умре маченички, во Антиохија, каде што претходно беше архиепископ.

Свети Игнатиј и денес е крстено име кое се слави во многу краишта . Овој светител и денес е попознат во црквата и народот под името Игнатиј Богоносец. Така бил наречен затоа што, според традицијата, Исус го држел во раце како дете, како и затоа што секогаш го „носел Бог“ во срцето и мислите.

Бил ученик на свети Јован Богослов и епископ во Антиохија. Додека бил на оваа позиција вложил многу труд и труд во ширењето на христијанството. Тој прв го вовел антифонскиот начин на пеење во црквата – пеење со два хора така што кога ќе заврши пеењето од едната страна, да започнува од другата.

Бидејќи Игнатиј станал познат како свет човек за време на неговиот живот, веста за него и неговото дело стигнала до римскиот император Трајан. Тој го покани светителот во Рим за да биде прогласен за сенатор, но само ако принесува жртва на многубожечките идоли.

Бидејќи не го прифатил предлогот на императорот, Игнатиј бил врзан со синџири и фрлен кај лавовите. Според легендата, лавовите го растргнале и го изеле во 107 година од нашата ера, оставајќи само неколку поголеми коски и срцето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *