СИТЕ НИЕ САКАМЕ МЛАДО СИРЕЊЕ, А НЕ СМЕ НИ СВЕСНИ ШТО ПРАВИ НА ТЕЛОТО: Само 50 гр дневно има НЕВЕРОЈАТЕН ЕФЕКТ

СИТЕ НИЕ САКАМЕ МЛАДО СИРЕЊЕ, А НЕ СМЕ НИ СВЕСНИ ШТО ПРАВИ НА ТЕЛОТО: Само 50 гр дневно има НЕВЕРОЈАТЕН ЕФЕКТ

За да спречите таложење на маснотии во клетките на црниот дроб , треба редовно да јадете една храна што ја сакаат сите во Србија. Се работи за сирење, и тоа е младо!

Не е само алкохолот штетен за овој орган. Многу нездрави навики кон кои се склони повеќето од нас можат да доведат до таложење на маснотии во клетките на црниот дроб. За да се спречи и намали таложењето на маснотии, доволно е да се внесе свежо сирење во исхраната, истакна нутриционистот Нурија Дијанова .

Според неа, аминокиселината метионин, која се наоѓа во овој производ, го ослободува црниот дроб од вишокот маснотии.

Домашното, првенствено младо сирење, има една од најдобрите комбинации на хранливи материи, вклучувајќи метионин . Оваа аминокиселина многу добро делува на црниот дроб, помага практично кај сите болести на овој орган. Верувам дека токму метионинот помага да се намали количината на маснотии во црниот дроб. Научно гледано, можеме да кажеме дека свежото сирење го подобрува метаболизмот на клетките на црниот дроб“, објасни нутриционистот.

За да се постигне лековито дејство потребно е да се јаде најмалку 50 грама младо сирење дневно, додаде нутриционистот.

„Минималната количина на свежо сирење што треба да ја внесе во менито лице со просечна тежина е 50 грама дневно. Кај мажите оваа бројка е нешто поголема, токму поради тоа што се „поголеми“.

Верувам дека сирењето може да се користи со секој оброк, но има разлика во порциите За појадок се доволни 50 грама, ако го јадете за ручек, тогаш се доволни 100 грама, а исто толку можете да јадете и за вечера“, советува нутриционистот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *