ОВА НЕШТО ВНЕСУВА ЗЛО ВО КУЌАТА: Најлошо од сè, ПРИВЛЕЧУВА БОЛЕСТ КАЈ СЕМЕЈСТВОТО

ОВА НЕШТО ВНЕСУВА ЗЛО ВО КУЌАТА: Најлошо од сè, ПРИВЛЕЧУВА БОЛЕСТ КАЈ СЕМЕЈСТВОТО

Народните верувања се застапени и во Србија, но повеќе за да се одржи врската со обичаите и традициите од минатото.

Сепак, иако многумина од нас не се занимаваат со такви работи, прочитајте за предметите и ситуациите во семејниот дом што сме ги запоставиле и како нашите предци би обрнале внимание на нив.

Порано се веруваше дека крцкањето на мебелот значи дека некој во куќата наскоро ќе се разболи и дека кога ножиците ќе паднат на подот и ќе се заглават, ќе има тепачки. А солта е симбол на тепачка, па ако се истури на масата, треба брзо да ја земете со нож на чинија!

Она што е претставено и што сите знаеме е дека не треба да се заблагодаруваме за лекот, но не знаевме зошто? Па, суеверија велат дека нема да ви помогне во тој случај.

Сигурно барем неколку пати во животот имате скршени садови, но нема причина да се грижите бидејќи тоа значи дека после скршена чинија ќе следи среќа и благосостојба, па се верува дека „колку повеќе среќа влегува во куќата , толку повеќе пукаат стакло и порцелан“.

Кога слика паѓа од ѕид без причина , а тој пад не е предизвикан од земјотрес, тоа значи дека доаѓа злото и треба да се пазите.

Исто така, внесувањето болест во куќата се случува кога ќе ги ставите чевлите на маса!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *