ГО ПРОСЛАВУВАМЕ ГОЛЕМИОТ ЦРКОВЕН ПРАЗНИК ПОСВЕТЕН НА СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ: Се верува дека жените не треба да прават ЕДНА РАБОТА!

ГО ПРОСЛАВУВАМЕ ГОЛЕМИОТ ЦРКОВЕН ПРАЗНИК ПОСВЕТЕН НА СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ: Се верува дека жените не треба да прават ЕДНА РАБОТА!

На денешен ден верниците го слават големиот црковен празник посветен на Свети Јован Златоуст, празникот на пренесувањето на моштите на свети Јован Златоуст, голем учител на православието од IV век, родум од Антиохија, инаку еден од Светите тројца архиереи.

Ова е ден на молитвено сеќавање на пренесувањето на моштите на овој светител од ерменското село Коман, каде што почива како прогонет, во Цариград, каде што претходно беше патријарх. Починал во 407 година. Наречен Златоустим поради неговото ораторство. Оставил бројни пишани дела.

Запали свеќа во чест на Свети Јован Златоуст и помоли му се . Наводно после тоа сè во животот ќе ви оди полесно…

Верниците од нашите краишта и денес го нарекуваат „златна труба на православието“ поради упорноста и жарот со кои во своите говори им ја покажувал на луѓето силата и исправноста на христијанството.

Според легендата, 30 години по смртта на светителот, царот Теодосиј Помладиот решил да ги врати моштите на свети Јован Златоуст во Цариград. Меѓутоа, се вели дека никој не можел да го помести ковчегот на светителот додека царот не напишал писмо во кое го моли свети Јован за прошка од името на неговата мајка, царицата Евдоксија, поради што светителот бил протеран од Константинопол. Откако писмото било ставено на ковчегот, вели легендата, станало светло и војниците го однеле.

Народни верувања и обичаи
Во некои делови и денес се верува дека на празникот Свети Јован Златоуст жените не смеат да земаат волна, конец или игли, бидејќи овој светител не сака тие да работат на неговиот празник, туку за сите подеднакво, со добра книга опуштете се и посветете се на духовниот развој, а не на материјалното збогатување.

Ако веќе успевате да избегате од обврските во овој стресен период, прошетајте до црквата. Запали свеќа во чест на Свети Јован Златоуст и помоли му се. Наводно, после тоа сè во животот ќе ви оди полесно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *