ОВА РАСТЕНИЈЕ ЌЕ ВИ ВНЕСЕ СРЕЌА ВО ДОМОТ: Ако имате 8 парчиња, ќе донесе и БОГАТСТВО

ОВА РАСТЕНИЈЕ ЌЕ ВИ ВНЕСЕ СРЕЌА ВО ДОМОТ: Ако имате 8 парчиња, ќе донесе и БОГАТСТВО

Сигурно сте слушнале за среќниот бамбус , растение кое стана популарно во последните години и е чест подарок во форма на букет, сам или во посебни аранжмани. Неговото име не е случајно, бидејќи се верува дека навистина носи среќа на различни полиња.

Трајност и приспособливост
Среќен бамбус е името на растение кое ќе го најдете во секоја цвеќарница, но всушност не е бамбус, тоа е Dracaena Sanderiana. Наликува на бамбус по изглед, но и по неговите својства, како што се издржливоста и приспособливоста.

Среќниот бамбус е поврзан со древното кинеско верување дека носи среќа, па оттука и неговото име.

Во Азија се внесува во нови простори за живеење бидејќи позитивно влијае на емоциите на домаќинството и атмосферата во домот, како и на деловните простори, бидејќи се верува дека носи успех и напредување во кариерата.

Ако сакате да видите дали навистина функционира, ќе ви биде мило да знаете дека среќниот бамбус има минимални барања за одржување.

Како и исечените цветови, тие се чуваат во вода, но за разлика од нив, тие можат да преживеат неколку години. Таа вода треба да се менува или надополнува на секои 10 дена до две недели, бидејќи растението брзо ги впива хранливите материи и најдобро е да се користи вода за десет сантиметри од стеблото да биде во вода.

Сончева светлини
Треба да се запомни дека веселиот бамбус е чувствителен на директна сончева светлина, бидејќи може да предизвика промена на бојата на листовите, кои пожолтуваат, иако тоа може да се смета и како негова предност, бидејќи успева и во слабо осветлени простории или простории. со вештачка светлина, каде што повеќето растенија таа не би успеала.

Освен под влијание на директна сончева светлина, листовите можат да пожолтат и поради вишокот на хлор во водата. Ако тоа се случи, веднаш отстранете ги тие лисја за да можат да пораснат нови на нивно место. Покрај горенаведените факти, треба да се забележи дека ова растение е прилично отпорно на широк опсег на температури, приближно од 15 до 32 степени.

Затоа ви препорачуваме веднаш да отидете во цвеќара и да купите среќен бамбус, само внимавајте колку стебла ќе земете!

Се верува дека:
Две стебленца среќен бамбус носат љубов
Три стебленца обезбедуваат среќа

Пет стебленца ќе донесат здравје
Осум стебленца се за оние кои сакаат богатство
Девет стебленца ќе донесат среќа на сите полиња

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *