ЕВE ШТО БИ СЕ СЛУЧИЛО АКО ГО ГЛЕДАТЕ СОНЦЕТО ПО 1 МИНУТА СЕКОЈ ДЕН: Неверојатно е

ЕВE ШТО БИ СЕ СЛУЧИЛО АКО ГО ГЛЕДАТЕ СОНЦЕТО ПО 1 МИНУТА СЕКОЈ ДЕН: Неверојатно е

Поголемиот дел од светската популација живее во градови со премалку зелени површини каде би можеле да бидат во контакт со природата. Но, тоа е достапно за секого – рајот. Доволно е да погледнете нагоре и ќе ви се отворат нови хоризонти, буквално и симболично, вели британскиот психолог Пол Конвеј, кој во светот е се попознат по „небологијата“.

Вака би можел да се преведе терминот skychology (соединение од англиските зборови sky – sky, и psychology – psychology), со кој тој ја опишува својата студија за благотворните ефекти од гледањето во небото.

“Имав проблематично детство во семејство на зависници. Во тешки моменти се чувствував подобро со погледот кон небото, што стана навика. Кога подоцна во животот почнав да работам на позитивна психологија, видов дека и другите можат да вежбаат тоа е едноставен метод за расчистување на мислите и воспоставување емоционална рамнотежа“, вели Конвеј.

Со цел научно да ги поткрепи своите тврдења, тој спроведе истражување во кое испитаниците гледале во небото и опишал како тоа влијае на нивната психофизичка состојба. Се покажа дека гледањето во небото обично има моментален смирувачки ефект и обезбедува чувство на поврзаност со околината и со себе.

„Со набљудувањето на небото се отвора поширока перспектива на начинот на размислување. Чувството да се биде во сегашниот момент е поизразено, можеме појасно да ги видиме работите и да ги решиме на покреативни начини“, вели психологот и додава дека постојаната променливост на небото е одличен потсетник дека секогаш постои можност во животот.промени.

Конвеј препорачува да гледате во небото најмалку една минута секој ден, по можност подолго. Ова нека бидат тивки моменти кои самите си ги посветувате. Без разлика дали стоите, седите или лежите, поставете се удобно за да имате што е можно поширок поглед на небото. Земете неколку длабоки вдишувања и оставете ги мислите слободно да доаѓаат и одат.

Набљудувајте го небото секогаш кога и колку што ви одговара, забележувајќи промени во боите, формите, светлината… Времето не мора да биде ведро, уживајте во разновидноста на небесните појави, притоа обидувајќи се да бидете свесни како се чувствувате. Завршете ја медитацијата како што почнавте – со длабоко дишење, препорачува „скиологот“ Пол Конвеј.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *