ДАЛИ ИМАТЕ ЗУЕЊЕ ВО УВОТО? ОВА Е ПРИЧИНАТА: Еве на што ве предупредува телото!

ДАЛИ ИМАТЕ ЗУЕЊЕ ВО УВОТО? ОВА Е ПРИЧИНАТА: Еве на што ве предупредува телото!

Најновите истражувања покажуваат дека околу 10 отсто од возрасните имаат проблем со зуење во увото/ушите, додека оваа појава е нешто почеста кај постарите години и кај мажите.

Тинитус (ѕвонење во увото) е феномен кога чувствувате звук без присуство на надворешен звучен стимул. Односно, човекот потоа го слуша она што го нема.

Причините за тоа можат да бидат различни: може да има промени во крвните садови на главата и вратот, спазам на мускулите на средното уво, болести на самото уво, повреди на главата или вратот, мултиплекс склероза, заразни болести, сифилис… Но и употребата на одредени лекови.
Покрај тоа, тинитус се јавува и кај луѓе со висок крвен притисок, како и кај луѓе со слаба циркулација.

Ако зуењето се појави поради слаба циркулација во ушите, таа личност треба да го елиминира кофеинот, цигарите, алкохолот и да го намали внесот на сол.

Понекогаш зуењето во ушите може да биде и резултат на наталожен восок. Кога се акумулира премногу, може да го иритира тапанчето и да предизвика тинитус.

Доколку зуењето е често, ве советуваме да посетите лекар за да го проверите вашето здравје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *