ПРАВОСЛАВНИТЕ ВЕРНИЦИ УТРЕ ГО ПРОСЛАВУВААТ СЕМЕЈНИОТ ПРАЗНИК: Секој ВЕРНИК знае дека МОРА ДА НАПРАВИ ЕДНА РАБОТА!

ПРАВОСЛАВНИТЕ ВЕРНИЦИ УТРЕ ГО ПРОСЛАВУВААТ СЕМЕЈНИОТ ПРАЗНИК: Секој ВЕРНИК знае дека МОРА ДА НАПРАВИ ЕДНА РАБОТА!

Православната црква и верниците утре слават празник кој се смета за ден на семејството. Тоа е денот на преподобните Ксенофонт и Марија, нивните синови Јован и Аркадиј.

Преподобните Ксенофонт и Марија биле угледни и богати граѓани на Константинопол и живееле во V век. Приказната вели дека тие биле големи христијани и дека целото свое внимание го посветиле на воспитување на нивните синови – Јован и Аркадиј – во ист дух.

Меѓутоа, кога нивните деца пораснале, семејството го снашло голема несреќа – бродот со кој Јован и Аркадије пловеле за Бејрут, каде што требало да го продолжат своето образование, го зафатил големо невреме. Момчињата беа спасени, но брановите ги исфрлија на различни брегови, така што и двајцата мислеа дека другиот загинал. Бидејќи браќата беа многу приврзани еден за друг, од тага и двајцата решија да се замонашат и да најдат утеха за својата болка во верата.

Од друга страна, Ксенофон и Марија мислеле дека и двата сина им се удавиле. Во тага, по две години дојдоа во Ерусалим да се поклонат на светите места. Случајно, во исто време во овој град дојдоа и Јован и Аркадиј.

И така во Ерусалим, според приказната, се случило големо чудо и повторното обединување на ова семејство. Прво се сретнале Јован и Аркадиј, а потоа ги сретнале Ксенофон и Марија.

Пресреќните родители тогаш сфатиле дека децата се најголемото богатство што човек може да го има и целото свое богатство го поделиле на сиромашните, па и тие се замонашиле.

Членовите на ова доблесно семејство до крајот на својот живот живееја посветени на Бога.

Нивниот денешен празник е празник на секој дом во кој владее мир и хармонија и каде што врските на љубовта ги врзуваат родителите и нивните деца.

Во стара Србија постоел обичај кој на некои места е задржан до денес, семејствата денес да одат заедно во црква и да палат свеќи – родителите на Ксенофон и Марија, а децата на Јован и Аркади.

Сите треба да се молат за здравје, а остатокот од денот да го поминуваат заедно во шетање и дружење. Се верува дека членовите на тоа семејство ќе имаат среќа во текот на целата година.

Дури и ако не верувате во овие обичаи, поминете го денешниот ден со вашите најблиски. Зборувајте, шегувајте се и смејте се. Ќе видиш, љубовта ќе ти се врати стократно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *