ПРАВОСЛАВЕН ОБИЧАЈ КОЈ НОСИ ЗДРАВЈЕ И СРЕЌА ЗА ЦЕЛОТО СЕМЕЈСТВО: Еве зошто треба да запалите темјан во куќата

ПРАВОСЛАВЕН ОБИЧАЈ КОЈ НОСИ ЗДРАВЈЕ И СРЕЌА ЗА ЦЕЛОТО СЕМЕЈСТВО: Еве зошто треба да запалите темјан во куќата

Темјанот се нарекува бел чад и служи за отстранување на силите кои не се пожелни во христијанскиот дом. Темјанот е христијанска ритуална практика на чистење на просториите од духови и се што е нечисто и несвето, како и негативна енергија што може да се акумулира во просторот од различни причини.

Од античко време, темјанот и брикетите се користеле за темјан, а пред тоа бил мирото . Мирото го користел за темјан и самиот Исус Христос, а според преданието го примил во пештера по раѓањето заедно со златници.

Темјанот се нарекува бел чад и служи за отстранување на силите кои не се пожелни во христијанскиот дом. Името бел чад настанало како спротивност на црниот чад, кој вклучува согорување на разни работи за магични цели, како и чад од цигари.

Православните христијани веруваат дека темјанот брка сè што е негативно, па затоа е присутен за време на секоја црковна церемонија, како што се литургиите, утринските и вечерните молитви, како и при извршувањето на сите свети тајни, од крштевки и свадби до осветување (молитви и помазание на болен од осветено масло).

Според верувањата на многу учења, не само на црковните, темјанот им носи добро здравје на сите членови на домаќинството , па затоа се препорачува да се кади домот и поради оваа причина. Прифаќањето на темјан од страна на христијанската црква не е само усвојување на елементи од пагански култ, туку воведување на нешто што има своја основа во Светото писмо.

Така, во книгата на пророкот Малахија пишува дека во месијанското време на Бога ќе му се принесува чиста жртва и светилка од изгрејсонце до зајдисонце. Дури и најраните христијански писатели, како што е Светиот маченик Јустин, ја разбирале Светата Причест под „чиста жртва“ и употребата на темјан под темјан . Според овој пасус од Стариот завет, на христијаните им било доста блиску да користат темјан за време на причестувањето.

Во Новиот завет, во Откровението на Јован, постојано се зборува за темјан како жртва на вистинскиот Бог (Отк. 5:8; 8:3-5), како што беше во храмот на Соломон кога му беше принесен на Јахве ( Лука 1:49). Третото апостолско правило зборува за темјанот и маслото, кои се единствените дозволени да се носат како подарок во христијанскиот храм.

Кога свештеникот го прави темјанот, во црквата или во домот на своите парохијани, ги кади иконите и другите црковни мошти, како и присутните, како и членовите на семејството кои поради околности не се споменати во молитвата. Со палење на темјанот, нивните молитви кон Господа се примаат и тие се осветуваат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *