МОЛИТВА ПРОТИВ ЛОШИТЕ МИСЛИ: Кажете ги ОВИЕ МОЌНИ ЗБОРОВИ на отец Тадеј и ќе го најдете долго бараниот мир!

МОЛИТВА ПРОТИВ ЛОШИТЕ МИСЛИ: Кажете ги ОВИЕ МОЌНИ ЗБОРОВИ на отец Тадеј и ќе го најдете долго бараниот мир!

Отец Тадеј Витовнички почина во 2003 година, но неговиот белег за духовниот развој на народот остана непроценлив.

Веројатно ќе имаме повеќе прилики да зборуваме за отец Тадеј, многумина го споредуваат со патријархот Павле поради неговата кроткост и смиреност, а тие што ја имаа честа да го запознаат исто така рекоа дека е проѕирен, односно дека „видел“ некои работи. што не може да се препознае со „обичен“ вид.

Тадеј имаше многу пораки до православниот народ, на крајот на краиштата за него се пишуваа книги, а еве една молитва која ја нарече молитва против негативните мисли и чие секојдневно читање може да помогне:

„Суверен Господи, Боже мој, во чии раце е мојата судбина, заштити ме според Твојата милост и не дозволувај да загинам со моите беззаконија, ниту да ја следам волјата на телото, која сладострасно војува против духот. Јас сум твој создавање, не презирај го делото на твоите раце, не одвраќај се од мене, смилувај се и не понижувај.

Слаб сум, не презирај ме, Господи, зашто се засолнив во Тебе, Боже мој заштитник: исцели ми ја душата, зашто згрешив пред Тебе, спаси ме за Твојата милост, зашто Тебе сум лојален од мојата младост. ; нека се засрамат оние кои сакаат да ме оттурнат од Тебе со нечисти дела, грди мисли, бескорисни спомени; отстрани од мене секаква нечистотија, секакво зло, зашто Ти си единствениот бесмртен, неспоредливо моќен во сè и на секого му даваш сила да се бори против ѓаволот и неговите војски.

Зашто Тебе Ти припаѓа сета слава, чест и поклонение, на Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во вечни векови. Амин“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *