АКО ГО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ОВА ДОДЕКА СТЕ ВО ТОАЛЕТ, НЕ СМЕЕТЕ ДА ЧЕКАТЕ НИТУ СЕКУНДА: Еве на каква ОПАСНОСТ укажува во телото

АКО ГО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ОВА ДОДЕКА СТЕ ВО ТОАЛЕТ, НЕ СМЕЕТЕ ДА ЧЕКАТЕ НИТУ СЕКУНДА: Еве на каква ОПАСНОСТ укажува во телото

Ако сте дијабетичар, тогаш веројатно е дека сте страдале од висок шеќер во крвта во одреден момент

Ова е познато и како хипергликемија, а има некои знаци на кои можете да внимавате, особено кога одите во тоалет, за да забележите проблем.

Важно е да не се меша висок шеќер во крвта со хипогликемија , што е кога шеќерот во крвта на една личност паѓа премногу ниско, според NHS. Состојбата може да влијае и на луѓе со дијабетес тип 1 и тип 2, како и бремени жени со гестациски дијабетес.

Тоа понекогаш може да влијае на луѓе кои немаат дијабетес, но обично ќе се случи кај луѓе кои неодамна имале срцев или мозочен удар. Постојат многу симптоми на висок шеќер во крвта , а еден од најистакнатите е зголемената жед и сува уста, пишува The Sun.

Други симптоми вклучуваат замор, заматен вид, ненадејно губење на тежината, стомачна болка или чувство или гадење. Но, постојат два главни знаци кои веројатно ќе ги почувствувате и важно е да внимавате на нив кога одите во тоалет.

Уринирате исклучително често
Според NHS, честите патувања во тоалетот се знак за висок шеќер во крвта кај дијабетичарите.

Ако нивото на шеќер во крвта е превисоко, тоа предизвикува исфрлање на течности од вашите клетки. Ова за возврат го зголемува количеството на течност што се доставува до бубрезите, со што сакате повеќе да уринирате. Ако станувате среде ноќ за да мочате, тоа е затоа што вашите бубрези не можат да издржат и мора да се ослободат од урината. Тоа е и знак за дијабетес .

Инфекции
Инфекциите на уринарниот тракт како што се дрозд и инфекции на мочниот меур се чести кај луѓето кои имаат висок шеќер во крвта. Можеби не секогаш знаете дали имате инфекција и постојат клучни начини на кои можете да знаете дали имате инфекција.

Ако чувствувате чувство на печење кога мочате и имате заматена урина, може да имате инфекција. Крвта во урината е исто така клучен знак за ова и секогаш треба да разговарате со вашиот општ лекар ако го доживеете ова. Каков треба да ми биде шеќерот во крвта?

На дијабетичарите им се препорачува да го следат нивото на шеќер во крвта и ако сте дијабетичар, веројатно ќе ви дадат уред за да можете да го направите тоа дома. Ќе ви биде кажано кое е вашето просечно ниво на шеќер во крвта и тоа се нарекува ниво на HbA1c. Иако тие се различни за секого, NHS вели дека ако ги следите вашите нивоа дома, нормална цел е 4 до 7 mmol/l пред оброк и под 8,5 до 9 mmol/l 2 часа по оброкот.

Ако се тестира на секои неколку месеци, нормалната цел на HbA1c е под 48 mmol/mol (или 6,5% на постарата мерна скала). Ако сте загрижени за некој од симптомите, треба да го посетите вашиот општ лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *