ДАМИ ДЕНЕС Е ВАШ ПРАЗНИК! ЈА СЛАВИМЕ ЗАШТИТНИЧКАТА НА ЖЕНИТЕ,КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА И ВАШИТЕ ЖЕЛБИ ЌЕ СЕ ИСПОЛНАТ

ДАМИ ДЕНЕС Е ВАШ ПРАЗНИК! ЈА СЛАВИМЕ ЗАШТИТНИЧКАТА НА ЖЕНИТЕ,КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА И ВАШИТЕ ЖЕЛБИ ЌЕ СЕ ИСПОЛНАТ

Црквата и верниците денеска се сеќаваат на преподобната Ксенија Римска, светица која го основала еден од првите женски манастири во светот, им пркоси на тогашните норми на однесување и до крајот на животот се посветила на молитвата и љубовта кон Исус.

Преподобната Ксенија Римска е родена во Рим како ќерка на познат сенатор. Уште од мала ја привлекувала љубовта кон Христос и сакала да се замонаши. Сепак, нејзините родители барале, како и сите други девојки од тоа време, да се омажи кога ќе дојде време.

За да го избегне ова, Ксенија побегнала од дома заедно со нејзините двајца робови. Таа се населила на островот Коа каде заедно со робовите основала девствено семејство и целосно се посветила на молитвата и љубовта кон Исус.

Така го поминала целиот свој живот, а пишувањата велат дека, иако имала благородно потекло, секогаш била облечена полошо од која било друга калуѓерка и дека често со пепел од кадилницата посипувала лебот што го јадела.

Преданието вели дека таа починала околу 450 година, кога над манастирот се појавил „венец од ѕвезди со крст во средината, посветол од сонцето“.

Верниците и денес го посетуваат гробот на преподобната Ксенија Римска бидејќи се верува дека нејзините мошти носат исцеление на секоја болест, но и среќа на оние кои ги допираат. Српската православна црква го слави на 24 јануари според црковниот календар, а на 6 февруари според грегоријанскиот календар.

Со оглед на тоа што е голема светица која цел живот се борела за правото на жените сами да одлучуваат што да прават со својот живот, Ксенија сè уште важи за покровителка на понежниот пол. Затоа дамите денес треба да се воздржуваат од каква било работа, особено онаа поврзана со куќата.

Наместо тоа, во чест на овој светител, тие треба да го поминат денот во природа и да се одморат, како и да застанат покрај црквата и да запалат свеќа и да ја кажат оваа молитва:

„Во тебе, мајко, сигурно е спасено божественоста, зашто со примањето на Крстот си го следела Господ Христос. Со своите постапки научи да го презираш телото, сакајќи повеќе за душата на бесмртните нешта, затоа и кај Ангелите, света Ксенија, твојот дух се радува“.

Се верува дека желбите што ги замислуваат додека се молат на Света Кеснија сигурно ќе се исполнат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *