МАЛКУ ЛУЃЕ ЗНААТ ДЕКА ЗАПРШКАТА СЕ ПРАВИ ТОКМУ ВАКА: Поради 1 ГРЕШКА, вашето брашно не се пржи

МАЛКУ ЛУЃЕ ЗНААТ ДЕКА ЗАПРШКАТА СЕ ПРАВИ ТОКМУ ВАКА: Поради 1 ГРЕШКА, вашето брашно не се пржи

Иако денес се помалку се користат запршки или се сведени на минимум, сепак многу јадења се незамисливи без нив, бидејќи помагаат да бидат погусти, а состојките во нив се подобро поврзани.

Причината за избегнување на запршки лежи во нивната штетност за постарите лица, но оваа штетност може да се избегне со умерена употреба на брашно и маснотии.

Запршката се прави од иста количина на меко или полумеко брашно и маснотии. За бели супи или сосови за кои е потребно лесно запржување, се користи путер, маргарин или растителна маст, додека за пообични јадења може да се користи масло или маст. Запршката обично се додава во јадењето како последен додаток; после него евентуално се додаваат само полесни зачини.

Како да ја подготвите запршката:
Во тавче на шпорет загрејте одредена количина маснотии и додадете измерена количина брашно. Кога брашното ќе почне да се пржи, посипете ја пената. За бело посипување, брашното не треба да се пржи долго време, за да остане посипот бело. За обични јадења, брашното се пржи до златно кафеава боја, а потоа брашното треба внимателно да се разреди со подготвената ладна течност; за да не се формираат грутки, течноста треба да се додава по малку, со континуирано мешање, додека не се добие мазна кашеста маса, која дополнително се разредува до саканата дебелина. Може да се користи и топла течност, но во тој случај мора уште побрзо да се измеша.

Супата треба да се готви најмалку 20 минути, а за крем супи и сосови дури и до половина час, за да не се чувствува мирис на сирово брашно.

Количината на запршката зависи од видот на јадењето:
во бели крем супи треба да се направи лесен спреј од 50 грама маснотии и 50 грама брашно на 1 литар течност.

во чорби од зеленчук или месо – 40 грама масти и 40 грама брашно

во ретки чорби од зеленчук или риба – 30 грама масти и 30 грама брашно.
Во лесен сос за 5 дл течност – 40 грама маснотии и 40 грама брашно.

Во обичен сос – 30 грама маснотии и 30 грама брашно.Грав и други супени јадења од зеленчук – 40 грама маснотии и 40 грама брашно, со додавање на малку мелена пиперка, лута или блага (по вкус), за да добие убава боја.

Не заборавајте дека запршките можат да бидат и здрави и вкусни!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *