ЕВЕ ЗОШТО НИКОГАШ НЕ СМЕЕТЕ ДА СЕЧИТЕ ЛЕБ ВО НЕДЕЛА: СТАРОТО ВЕРУВАЊЕ Е ЈАСНО

ЕВЕ ЗОШТО НИКОГАШ НЕ СМЕЕТЕ ДА СЕЧИТЕ ЛЕБ ВО НЕДЕЛА: СТАРОТО ВЕРУВАЊЕ Е ЈАСНО

Традиционалните верувања се полни со суеверија кои можат да се поврзат со кој било дел од животот.

Претежно суеверија кои имаат врска со храната, најмногу се однесуваат на лебот . Затоа, некои луѓе не сакаат да сечат леб со нож во недела (или да го мијат ножот за леб во недела), а други веруваат дека ако ги исечете двата краја на лебот, „ќе го ослободите ѓаволот да лета низ куќата“. , а според европското суеверие, лебот не би требало да се става наопаку на трпезата, туку да стои исправено бидејќи во спротивно носи лоша среќа.

Едно од понеобичните верувања е дека ќе бидете побогати ако ги изедете сите трошки од трпезата, но ова не е единственото верување поврзано со храната што ја консумираме секој ден.

Се верува дека младите девојки треба да изедат парче леб, бидејќи тоа ќе им донесе мирен живот и нивната свекрва неизмерно ќе ги сака.

Никогаш не треба да пеете на маса. Мажот ако пее ќе се ожени со луда девојка, а истото важи и за жените, па судбината ќе ги спои со лудак.

Кавга може да се навести ако рацете на четворица се вкрстат при ракување, а по некој што тргнал да работи важна и тешка работа се посипува вода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *