БЕШЕ МРТВА 27 МИНУТИ: ТОА ШТО ГО НАПИША НА ПАРЧЕ ХАРТИЈА КОГА СЕ РАЗБУДИ ГИ ОСТАВИ ЛЕКАРИТЕ ЗАЧУДЕНИ

БЕШЕ МРТВА 27 МИНУТИ: ТОА ШТО ГО НАПИША НА ПАРЧЕ ХАРТИЈА КОГА СЕ РАЗБУДИ ГИ ОСТАВИ ЛЕКАРИТЕ ЗАЧУДЕНИ

Што се случува кога ќе умреме ? Тоа е вековно прашање за кое сите сме размислувале барем еднаш, но никој навистина не го знае одговорот. Или можеби тој знае?

Одвреме-навреме се појавува некој кој воскреснал од мртвите, односно кој бил клинички мртов одреден период, а потоа оживувал, а таков е случајот со Тина Хајнс. Таа доби срцев удар во февруари 2018 година и покрај сите напори на нејзиниот сопруг Брајан да ја оживее, таа почина. На пат кон болница, Тина шест пати била оживувана од лекарите, а таа починала вкупно 27 минути.

Меѓутоа, откако била интубирана во болница, таа на крајот за чудо се разбудила. Откако се разбудила, веднаш побарала пенкало и хартија за да напише порака за своето семејство.

Тина напиша „точно е“ со едвај читлив ракопис. Кога ја прашале која е вистината, таа само ја покажала главата нагоре. „Беше толку реално, боите беа толку светли“, изјави Тина за AZfamily.com.

Таа рече дека видела фигура за која верувала дека е Исус , но ваквите искуства не се толку ретки. Според студиите, иако повеќето луѓе не се сеќаваат на период во кој биле технички мртви, околу 10 до 20 проценти имаат некаква визуелна или сензорна епизода во тој период. И иако можеби изгледаат мистични, научниците се поблиску до откривање на вистината за тоа што се случува за време на овие блиски до смртни искуства.

Истражувачите од Универзитетот во Мичиген спроведоа студија на некои стаорци во 2013 година. Според извештаите, бранот на активност во мозокот непосредно пред смртта е поголем отколку за време на најбудната, свесна состојба.

Водачот на истражувањето, др. Џимо Борџигин, рече: „Многу луѓе мислеа дека мозокот по клиничката смрт е неактивен или хипоактивен, со помала активност отколку кога е буден, и сакаме да докажеме дека тоа дефинитивно не е така“, рече тој, додавајќи: „Ако ништо друго. , тој е многу поактивен за време на процесот на умирање отколку дури и во будна состојба“, заклучи тој.

Девет стаорци биле следени додека умреле, а во периодот од 30 секунди откако срцето на животното престанало да чука, бил измерен скок на мозочните бранови со висока фреквенција. Дали искуството на Тина можеше да биде само резултат на високофреквентни мозочни бранови? Можеби е, можеби не е. Прашањето е дали некогаш ќе дознаеме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *