УТРЕ ГО СЛАВИМЕ ГОЛЕМИОТ СВЕТЕЦ, КАДЕ ШТО ЛУЃЕТО ОДЕЛЕ ПО СОВЕТ: Се верува дека не треба 1 РАБОТА ДА СЕ ЗЕМЕ ВО РАЦЕ

УТРЕ ГО СЛАВИМЕ ГОЛЕМИОТ СВЕТЕЦ, КАДЕ ШТО ЛУЃЕТО ОДЕЛЕ ПО СОВЕТ: Се верува дека не треба 1 РАБОТА ДА СЕ ЗЕМЕ ВО РАЦЕ

Верниците се сеќаваат на животот и делата на Светиот маченик Климент , епископ Анкирски и светител кој пострада за време на владеењето на царот Диоклецијан на почетокот на IV век. Српската православна црква и нејзините верници утре го слават празникот посветен на Светиот семаченик Климент Анкирски.

Роден е во 258 година во градот Анкира од татко паганец и мајка христијанка. Неговата благочестива мајка Ефросинија го пророкувала мачеништвото на својот син и го напуштила овој свет кога Климент имал дванаесет години. Уште како млад, Климент стана познат како голем добротвор и свет човек. Иако бил многу млад, се зборувало дека ја поседува „мудроста на постарите“, па многу постари луѓе дошле и го прашувале за совет и помош.

Овој светител живеел затскриено, воздржувајќи се од секое задоволство и обидувајќи се да ги надмине своите физички слабости. Традицијата вели дека јадел само леб и зелена боја и дека не јадел ниедно животно во целиот свој живот.

Проповедта на овој ден зборува за ангелската состојба на светителите:

„А оние кои заслужуваат да го примат другиот свет, веќе не можат да умрат, бидејќи се како ангел

Така зборува оној што го познава и го видел. Што повеќе да се сомневаме, браќа?

Ова сведоштво покажува дека оние кои се достојни за тој свет и воскресение не можат повеќе да умрат, туку се бесмртни како Божјите Ангели.

Според старите списи, од сите светци „никогаш од почетокот на светот“ не бил мачен толку сурово и страшно како Светиот маченик Климент. Ова се случи за време на прогонството на христијаните од страна на царот Диоклецијан. Дваесет и осум години помина во маки и во зандани, но не се откажа од христијанската вера.

Според легендата, има една интересна приказна од животот на овој светител – Кога Климент бил изведен пред царот Диоклецијан во Рим, царот поставил пред него од едната страна разни алатки за мачење, а од другата подароци, украси, костуми, пари… Потоа му кажа на светецот што избира

Свештеномаченикот Климент без размислување го избрал алатот, а мачењето кое следело било страшно – парче по парче месо му се откинувало од телото, „така коските бели под него“, се вели во пишувањата.

Римските војници конечно го убиле Климент во 312 година во црквата во Анкира, додека тој служел како архиепископ. Неговите мошти и денес почиваат на ова место каде што доаѓаат многу верници бидејќи се верува дека чудата на свети Климент се безброј и големи.

Чудата на Свети Климент и народните верувања
Бидејќи голем дел од својот маченички живот го поминал во затвор и мачење, во некои краишта на се верува дека на денешниот празник никој не смее да допира ножеви и други остри предмети за да не ги „повреди“ раните на свети Климент.

Исто така, иако денешниот ден не е црвена буква, треба да избегнувате напорна, физичка работа и чистење на домот, но денот да го поминете со семејството и пријателите и на овој начин да го прославите споменот на животот и големите подвизи на Светиот маченик Климент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *