„НЕ ОБВИНУВАЈТЕ НИКОГО ШТО ВИЕ ДЕТЕТО ВАКВО“: Отец Тадеј ја откри најголемата грешка на РОДИТЕЛИТЕ, запомнете ги неговите зборови

„НЕ ОБВИНУВАЈТЕ НИКОГО ШТО ВИЕ ДЕТЕТО ВАКВО“: Отец Тадеј ја откри најголемата грешка на РОДИТЕЛИТЕ, запомнете ги неговите зборови

Образованието на децата денес е клучно во нивното воспитување.Отец Тадеј му посвети големо внимание.Добро запомнете ги неговите зборови.

Воспитувањето деца е голем предизвик за родителите, додека многумина со најдобри намери прават кардинални грешки во воспитувањето. Постојат посебни правила со кои можеме да го претвориме детето во вистинска личност која ќе ни служи во староста.

Сепак, на секое дете треба да му се пристапи на индивидуален начин и да му се прилагоди. Интересно е тоа што родителите ја обвинуваат нив за однесувањето на своите деца, не сфаќајќи дека тие самите се одговорни за однесувањето на нивното дете.

Отец Тадеј особено зборуваше за оваа чувствителна тема, а она што имаше да го каже крие голема мудрост.

„Таткото и мајката имаат голема моќ над децата – што и да мислат родителите, тоа ќе им се случи на децата. Со денешните деца е многу тешко. Тие се уништени и овде и во целиот свет. Како што вели еден старец, сега нашите деца се како лилјаци, талкаат ноќе, а дење спијат.

А духовите под небото си го прават своето, сакаат скроз да ја уништат младоста, да ги направат како автомат. Дека не мислат со своја глава, туку што им диктираат.

Оние на мои години знаат какви биле луѓето помеѓу Првата и Втората светска војна. И тогаш имаше разлика, но сега овој свет како да излезе од пеколот. Како да не е роден на земјата, човеку. Изгубени сме.

На децата им треба многу љубов за да им се покаже (од родителите), но искрена. Ми пиша докторка од Битола, а маж и е доктор, имаат само еден син. Се запишал на факултет, но нема да учи, нема да слуша. Ги удрил трите автомобили што му ги купиле родителите. Мајка вели:

„Фала му на Бога што остана жив, сега веќе немаме резерви за купување, па кога ќе се вратиме од работа го фаќа татко ми за гуша барајќи пари, не знам што да правам!

Што да и пишам? Реков, не обвинувај никого што твоето дете е такво, ти си крив. Страдаат. Сакаш само едно дете, па си направил се по негова волја, мораш отсега. Така си го научил.

Ако мислите дека имате дете, правете како сакате, но разумно. Кога бил мал, неговите желби биле мали. Сега порасна, сега има многу желби и желби се големи, така го научивте. Ако мислите дека имате дете, вие сте.

Тој бара да задоволи големи желби, а добро е да не ве победи, инаку кога ќе порасне ќе го добиете и тоа. Тоа ќе биде награда за тоа како сте го воспитале како дете.

Тешки се времињата, слава му на Бога“, рече отец Тадеј.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *