Кафето има голема моќ за многу важен орган: НО САМО АКО ВАКА СЕ ПИЕ

Кафето има голема моќ за многу важен орган: НО САМО АКО ВАКА СЕ ПИЕ

Иако никој не би го помислил, еден од омилените пијалоци е речиси како лек.Ретко кој ден не го започнува со кафе – црно и по можност силно.

Кафето е дел од утринскиот ритуал на милиони луѓе на нашата планета, а поради неговата основна состојка, кофеинот, често се истражува.
Иако постојат различни начини да се разбудите, едвај нешто може да го замени кафето.

Покрај тоа што ја зголемува енергијата и не буди, некои студии покажаа дека може да го намали ризикот од срцеви заболувања и дијабетес, но може да влијае и на здравјето на црниот дроб.

Истражувањата покажаа дека кафето има хепатопротективно дејство, што значи дека го штити црниот дроб од оштетување. Важно е да се напомене дека ова се однесува на црното кафе – без никакви адитиви и дека сè што ќе додадете во него може да ги намали неговите ефекти, пишува healthline.com.

Фиброзата на црниот дроб е сериозен здравствен проблем кој се јавува поради акумулација на ткиво со лузни на црниот дроб. Потоа почнува да влијае на функционирањето на црниот дроб, но во раните фази, фиброзата може да се промени со промена на навиките на животниот стил и користење на соодветни лекови.

Студијата објавена во списанието за хепатологија покажа дека редовното консумирање кафе (и чај) помага да се намали ризикот од фиброза на црниот дроб. Имено, еден од начините за тестирање на фиброзата е со мерење на тврдоста на црниот дроб, а оваа студија покажала дека овој орган е помек кај оние кои пијат кафе.

Кафето е добро за ензимите
Во црниот дроб има ензими кои забрзуваат одредени процеси во организмот, како што се разградувањето и исфрлањето на токсините, производството на жолчка и слично. Ако телото произведува премногу ензими, тие можат да навлезат во крвотокот, што може да биде знак за оштетување или болест на црниот дроб.

Истражувањата покажаа дека консумирањето кафе може да ја намали концентрацијата на ензими во црниот дроб, а со тоа да го намали ризикот од болести и оштетување на тој орган.

Внимавајте со количината
Иако може позитивно да влијае на организмот, кафето може да има и негативни, несакани ефекти доколку претераме.

Луѓето кои имаат посериозни здравствени проблеми треба да го прашаат својот лекар дали можат и колку кафе можат да пијат во текот на денот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *