ЕВЕ КАДЕ НЕ Е ДОБРО ДА СРЕТНЕТЕ КАЛУЃЕРКА, И КАДЕ ДА НЕ БАРАТЕ СОЛ: Обичаи и суеверија ширум светот

ЕВЕ КАДЕ НЕ Е ДОБРО ДА СРЕТНЕТЕ КАЛУЃЕРКА, И КАДЕ ДА НЕ БАРАТЕ СОЛ: Обичаи и суеверија ширум светот

За да не ве сметаат за груби, кога ќе посетите друга земја, научете некои од традициите и обичаите на луѓето меѓу кои доаѓате.

Културата е идентитетот на една нација, а овие интересни факти ќе ви помогнат да ја запознаете различноста на луѓето ширум светот.

Ако некој случајно ве згази во Русија , ќе мора нежно да го згазите назад. Ова го симболизира газењето на ѓаволот. На овој начин луѓето симболично спречуваат меѓусебни конфликти да се случуваат во иднина.

Русија
Во Јапонија , секогаш давајте им пијалок на постарите лица и прво послужете им храна. Кога се јаде со семејството, вообичаено е прво да се послужат постарите. Кога ќе им дадете храна, таа треба да се носи со двете раце во знак на почит.

Лоша среќа е да налеташ на калуѓерка или брза помош во Италија . Ако ви се случи, држете го носот и задржете го здивот додека не видите црно или кафено куче. Ова ќе ја спречи лошата среќа бидејќи овие две фигури се поврзани со смртта.

Индијците љубовта кон партнерот не ја искажуваат јавно. Во оваа земја е забрането возрасните да допираат луѓе од спротивниот пол бидејќи тоа го поттикнува воајеризмот.

Француската култура ги нагласува добрите манири на маса. Во оваа земја, етикетата на трпезата е една од најсложените во светот. Бројот на правила што треба да ги следите за да не бидете груби на масата го шокира огромното мнозинство туристи.

Париз
Во Русија, икањето е знак дека некој мисли на вас токму во тој момент. Ако ви падне трепката додека икате, ќе добиете подарок.

Во Египет се смета за непристојно да се бара сол за време на оброк. Иако додавањето сол во храната може да биде нормален чин во многу земји ширум светот, во овој дел од светот тоа не е ништо помалку од навреда.

Внимавајте на манири на маса во Норвешка . Во некои култури е прифатливо да се јаде храна со голи раце. Од друга страна, бонтон често диктира употреба на escajg. Не заборавајте да се едуцирате како да користите нож и вилушка пред да патувате во Норвешка. Во оваа скандинавска земја дури и сендвичите се јадат со вилушка и нож.

Норвешка
Избегнувајте да користите црвено мастило за да ги пишувате имињата на вашите пријатели во Јужна Кореја . За некои луѓе, не е важно со каква боја мастило ги пишувате нивните имиња, сè додека нивните имиња се правилно напишани. За Јужнокорејците, сепак, можете да користите која било боја освен црвената, бидејќи за нив црвеното мастило симболизира смрт.

Суеверија се дел од културата на многу, ако не и на сите, народи и станаа секојдневие за сите нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *