ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ ГОЛЕМИОТ СВЕТЕЦ И АПОСТОЛ: Нема причина да се плашите од вашите непријатели! МОЛЕТЕ СЕ на заштитникот тој ќе биде со вас

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ ГОЛЕМИОТ СВЕТЕЦ И АПОСТОЛ: Нема причина да се плашите од вашите непријатели! МОЛЕТЕ СЕ на заштитникот тој ќе биде со вас

Според легендата во која веруваат сите христијани, освен дванаесетте големи апостоли кои го познавале Исус и биле негови први ученици, Бог избрал уште седумдесет апостоли кои ќе го проповедаат евангелијата и ќе го шират христијанството. Еден од тие „апостоли“ бил светиот апостол Тимотеј.

Роден во Листра Ликаон од татко Грк и мајка Еврејка. Неговата мајка и баба биле пофалени од светиот апостол Павле за нивната вера без лицемерие. Во Листра, Тимотеј за прв пат се сретнал со големиот апостол и самиот бил сведок кога Павле исцелил човек куц од раѓање.

Подоцна Тимотеј бил речиси постојан придружник на Павлов , со него ги посетил Ахаја, Македонија, Италија и Шпанија. Голем проповедник на верата и одличен оратор, Тимотеј многу придонел за ширење и зајакнување на христијанската вера.

Се верува дека стигнал и на наша територија, а пред се до Сингидунум (денешен Белград), каде го шири христијанството. Традицијата вели дека токму овој светец прв ја прогласил денешната престолнина на Србија за „христијански град“.

По мачеништвото на Павле, Тимотеј го имал за свој учител свети евангелист Јован, но кога царот Дометијан го протерал од Ефес на островот Патмос, Тимотеј останал во Ефес да служи како епископ.

Во времето на некој идолски празник наречен Катагогиум , незнабошците, згрозени од христијаните, го нападнале Тимотеј со маки и под маски и го убиле (околу 93 година). Неговите мошти подоцна биле пренесени во Константинопол и погребани во црквата на Светите апостоли, покрај гробовите на свети евангелист Лука и свети Андреј Првоповикан.

Свети апостол Тимотеј се смета за заштитник на добрите и праведните говорници, како и на разумните луѓе. Легендата вели дека тој никогаш не го повишувал гласот, туку секогаш зборувал тивко и со почит кон кого и да разговарал – било да е тоа пријател или непријател.

Затоа, нема причина да се плашите од вашите противници денес. Побарајте помош од Светиот апостол Тимотеј и ќе го имате Бога на ваша страна и секоја неволја ќе биде надмината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *