ЕВЕ КАДЕ НАВИСТИНА Е РОДЕН СВЕТИ ЈОВАН: Повеќето го слават ОВОЈ СВЕТЕЦ, но не знаат една ВИСТИНА

ЕВЕ КАДЕ НАВИСТИНА Е РОДЕН СВЕТИ ЈОВАН: Повеќето го слават ОВОЈ СВЕТЕЦ, но не знаат една ВИСТИНА

Православната црква и верниците на 20 јануари (7 јануари според јулијанскиот календар) го празнуваат Св. Јован Крстител. Се проценува дека тоа е трет празник по број на верници (зад Св. Никола и Аранѓеловдан).

Во христијанството свети Јован Крстител се смета за последен од пророците кои го најавиле доаѓањето на спасителот и единствениот што го видел. Покрај 20 јануари, Српската православна црква го слави и вртењето на главата на Свети Јован Крстител .

Роден е во Грција половина година пред Исус Христос (24 јуни – 7 јули, Ивандан). Детството и раната младост Свети Јован ги поминал во благочестивиот дом на своите стари родители – Захарија и Јелисавета. Свесни за големата задача што го чекаше нивното дете, да биде претходник на Месијата, тие му се заветија на Бога: нивниот син цел живот да се подвизува.

Така, свети Јован живеел во јудејската пустина, каде што постел (се хранел само со мед од диви пчели и растенија), а со сето тоа Свети Јован бил во молитвен контакт со Бога и дење и ноќе и ја извршувал својата духовна подготовка за големата задача. Претеча на Месијата. Тој ги повика луѓето да се покајат, бидејќи царството небесно е близу. Многу луѓе дојдоа да го слушаат и кога ќе слушнаа што зборува, ќе им беше жал што го навредуваа Бога и ќе се покаат. Свети Јован ги крштевал покајниците во реката Јордан.

Кога го видел Исус, Јован рекол: Треба да ме крстиш и дојди кај мене. Тогаш Исус му одговори: Пушти сега, зашто така треба да ја исполниме сета праведност. По ова Јован се согласи да го крсти Исус. Го потопува Исус во реката и крштева. И во моментот кога Исус излегуваше од водата по неговото крштевање, небото се отвори и Светиот Дух во вид на гулаб – симбол на чистота, невиност и светост – лебдеше над него и се слушна громогласното слово Божјо. : Ова е мојот сакан син, кој е по мој вкус.

Преку тој чин се откри Христовата мисија во светот и патот на нашето спасение, бидејќи Господ ги зеде гревовите на целото човештво и умре под нив (потопување) и оживеа (излегувајќи од водата).

Свети Јован Претеча го заврши својот земен живот со отсекување на главата по барање на злобната царица Иродијада. Иродијада била мајка на убавата танчерка Салома, која со својот танц го маѓепсала Ирод, а Ирод за возврат морал да и ја исполни секоја желба (бидејќи се согласиле), под влијание на нејзината мајка, таа ја побарала Салома за главата на Јован, поради срамот што го упати кон нејзината мајка, затоа што таа се омажи за царот Ирод, братот на нејзиниот сопруг Филип, кој сè уште беше жив. Денот на упокојувањето на свети Јован се слави со празникот Сечење (29 август – 11 септември). На тој празник христијаните постат без разлика во кој ден се паѓа.

Бидејќи главната улога на Јован во животот се играла на денот на Богојавление, Црквата уште од античко време го посветила денот по Богојавление на неговиот спомен. Овој ден е поврзан и со настанот со раката на Претечината. Евангелистот Лука сакал да го пренесе телото на Јован од Севастија, каде што големиот пророк бил исечен од Ирод, во Антиохија, неговото родно место. Но, успеал да ја добие и пренесе само едната рака, која била чувана во Антиохија до X век, а потоа била пренесена во Цариград, каде што исчезнала во времето на Турците.

Се вели дека раката на свети Јован на народот му се подавала секоја година на празникот. Некогаш таа рака изгледаше испружена, а понекогаш згрчена. Во првиот случај значеше плодна и изобилна година, а во вториот неплодна и гладна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *