ЕВЕ ЗОШТО ТРЕБА ДА ЈАДЕТЕ БАРЕМ 1 КИКИРИТКА СЕКОЈ ДЕН: МНОГУ ЌЕ СЕ ИЗНЕНАДИТЕ!

ЕВЕ ЗОШТО ТРЕБА ДА ЈАДЕТЕ БАРЕМ 1 КИКИРИТКА СЕКОЈ ДЕН: МНОГУ ЌЕ СЕ ИЗНЕНАДИТЕ!

Кикириките не се само закуска од пиво, тие се многу поважни од тоа. Ако јадете кикирики секој ден, ќе добиете протеини, витамини и минерали.

Кикириките имаат повеќе протеини од кое било друго јаткасто овошје (7 g по порција), содржат повеќе од 30 есенцијални витамини и минерали и се добар извор на влакна и масти.

Витамин Е: Витаминот Е е диететски антиоксиданс кој ги штити клетките од оксидативен стрес, нормален, но штетен, физиолошки процес.

Магнезиум: Важен е за мускулната функција вклучувајќи го срцето, функцијата на ензимите и производството на енергија.

Фолати: Фолатите се потребни за клеточната делба, што значи дека адекватен внес на фолати е особено важен за време на бременоста и за време на адолесценцијата, кога децата растат брзо.

Бакар: Бакарот е неопходен за формирање на црвени крвни зрнца и за здрави вени и нерви, имунолошкиот систем и коските.

Фосфор: Тој е важен за формирање на забите и коските, растот на клетките и функцијата на мускулите. Исто така, му помага на телото да ги претвори витамините во клеточна енергија.

Влакна: Влакната ја заситуваат храната и влијаат на чувството на глад, односно го продолжуваат чувството на ситост кај луѓето. Тие помагаат и во варењето.

Кикириките се исто така богат извор на:
Ниацин: Ниацинот е важен витамин Б кој помага да се претвори храната во енергија, го помага дигестивниот и нервниот систем и има позитивен ефект врз кожата.

Манган: Манганот е важен за преработка на холестерол и хранливи материи како што се јаглени хидрати и протеини.

Се разбира, предупредувањето овде е да не претерувате со количината што ја консумирате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *