УТРЕ ГО СЛАВИМЕ СВЕТЕЦОТ КОЈ СЕ СМЕТА ЗА НАЈГОЛЕМИОТ ОТЕЦ НА ПРАВОСЛАВНИОТ СВЕТ: Се верува дека верниците НИКОГАШ не треба да прават 1 работа

УТРЕ ГО СЛАВИМЕ СВЕТЕЦОТ КОЈ СЕ СМЕТА ЗА НАЈГОЛЕМИОТ ОТЕЦ НА ПРАВОСЛАВНИОТ СВЕТ: Се верува дека верниците НИКОГАШ не треба да прават 1 работа

Православната црква утре го одбележува споменот на Свети Максим Исповедник, светец кој се смета за најголем татко на православието. Полн со ревност за Господа Христа, светиот маченик Максим еднаш видел каде идолопоклониците не само што им се поклонуваат на идолите, туку и ги принудувале другите на тоа.

Заедно со Евтихиј, Максим тврдел дека во Христа има една природа, но дека има повеќе волји и дека не смее да се ограничува само на една. Поради ова тврдење, кнезовите наредиле да му го отсечат јазикот и да го избркаат од Цариград, односно да го затворат во друг град. Оттогаш, тој почна да се моли на Бога да го прекине гонењето на христијаните . И самиот тој крштева многу незнабошци.

„Кој во своето срце гледа трага на омраза кон која било личност за каква било грешка, тој е целосно туѓ на љубовта Божја. Затоа што љубовта кон Бога не трпи омраза кон човекот“, рекол свети Максим.

Во една прилика, кога незнабошците почнале искрено да им жртвуваат не само животни, туку и луѓе на своите богови, светиот маченик, не можејќи да поднесе таква глетка, отишол меѓу идолопоклониците, јавно ги обезличил и нивните идоли ги нарекол само дрво и камен, бидејќи тие беа немоќни да си помогнат.

Тогаш го фатија незнабошците, и најпрвин го нанесоа на големи маки, а на крајот го закопаа со камења. Така се упокои светиот маченик, во 250 година, за време на владеењето на Декиј – еден од најжестоките гонители на христијаните кој владеел од 249 до 251 година.

Верниците утре треба да запалат свеќа за сите маченици и жртви, а не доликува да се шие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *