МИЛУН И МАРА ЖИВЕАТ ЦЕЛОСНО САМИ НА ПЛАНИНА: Дневно молзат по 130 овци, немаат телевизор, а единствена забава им е радиото

МИЛУН И МАРА ЖИВЕАТ ЦЕЛОСНО САМИ НА ПЛАНИНА: Дневно молзат по 130 овци, немаат телевизор, а единствена забава им е радиото

Поради Милун, Мара го напуштила градскиот живот и дошла на суровата планина каде живеат заедно и одгледуваат стока.

Мара и Милун Апрчовиќ со години живеат сосема сами на 1.500 метри надморска височина на Катун Равно, која припаѓа на општина Плужина.

Од планините до селото се спуштаат само во најтешкиот период на зимата, кога јагнет овците, затоа што велат дека таму е за нијанса потопло.

Инаку, најмногу им се допаѓа кога се на катунот каде што чуваат околу 150 овци, 8 кози, 10 крави и неколку стери , објави ТВ Црна Гора пред неколку години.

Милун и Мара живеат сосема сами на планината
Мари сега има 22 години, а се омажила пред неколку години и тоа на многу млада возраст. Со родителите никогаш не ја завршила работата што ја работи на катунот со Милуна, но вели дека ништо не и е тешко и дека го сака селото.

Додава и дека сака музика и ја слуша на мобилен телефон, а навечер слуша радио заедно со сопругот. Немаат на што да го поврзат телевизорот, а не им треба затоа што немаат време ни да го гледаат.

Во меѓувреме ги совладала речиси сите работи, а се што знае ѝ го научила свекрвата. Мара е од едно од соседните села, но кај нејзините родители само чувала овци, ништо потешко од тоа.

Мара ги работи сите домашни работи
– Повеќе молзам, а свекрва ми работи низ дома. Во брак сум околу седум и пол години, а сега имам 22. Животот те учи дека треба да пораснеш. Свекрвата ми беше поддршка, а и денес е, вели Мара.

Таа е една од ретките девојки во денешно време кои се одлучија за напорен живот и работа на село, но вели дека таму и се допаѓа. Тие двајца се редок млад брачен пар кој живее на село и од село.

Милун и Мара велат дека понекогаш одат во град, кога има светец и кога има помалку работа, да се прошетаат, но сепак најмногу го сакаат своето село бидејќи се навикнале и таму им се допаѓа. Одат да купат нешто, се дружат, седнуваат, пијат кафе.

– Не станува рано, некаде околу седум и пол, си правам кафе за мене и за маж ми, па за стоката , вели Мара, која до есен измолзела по 130 овци, како што вели и треба еден час. Таа наведува и дека повеќе го сака катунот од селата, а планините и добитокот уште повеќе од морето и брегот.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *