Изрендајте компир и ставете го во чорапите додека спиете: ОВА ќе го забележите наутро

Изрендајте компир и ставете го во чорапите додека спиете: ОВА ќе го забележите наутро

Во време кога посегнуваме по апчиња при првиот знак на вирус, не е на место да се потсетиме на лековите што ги имаме во кујната.

Високата температура може да биде опасна, особено ако достигне 40 степени и не можеме да ја спуштиме, затоа во такви случаи дефинитивно треба да побарате лекарска помош .

Тогаш ние сме премногу брзи за да земаме лесно достапни лекови кои ја намалуваат температурата и ги прескокнуваме природните начини кои се покажаа како одлични во времето на нашите мајки и баби.

А нивниот совет вели вака: облоги или капење во млака вода која е за степени или два пониска од вообичаената телесна температура (приближно 35 степени). Оладете се постепено и за дополнително да не го „шокирате“ телото. Не се туширајте со ладна вода и не ставајте ледени облоги.

Кога имате температура, пијте многу течности – обична вода, природни чаеви и сокови, супа (најдобро е пилешко со зеленчук). Не се прегревајте, носете памучна облека и редовно проветрувајте ја просторијата во која престојувате.

Освен овие совети, народната медицина препорачува уште некои природни методи за намалување на температурата.

Изрендајте ги компирите
Обвивките се направени од суров компир кој ја извлекува топлината од телото. Земете поголем компир, добро измијте го и излупете го. Можете да го исечете, но подобро е да го изрендате. Ставете го на стапалата и повлечете ги чорапите врз него.

Чувајте ги влошките додека не се исушат, а потоа заменете ги со нови доколку е потребно. Облоги може да се постават и на челото и дланките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *