ЕДЕН ОД УРЕДИТЕ КОИ ТРОШИ НАЈМНОГУ СТРУЈА: Доколку сакате сметките да ви бидат помали, задолжително исклучете го преку ноќ

ЕДЕН ОД УРЕДИТЕ КОИ ТРОШИ НАЈМНОГУ СТРУЈА: Доколку сакате сметките да ви бидат помали, задолжително исклучете го преку ноќ

Кога размислувате за работи кои трошат многу електрична енергија во вашето домаќинство , веројатно не помислувате на бојлер. Но, ако го оставите цел ден, ќе потроши значително повеќе електрична енергија.

Затоа треба да внимавате пред да стигнат високите сметки за струја.

Вистинско време е да се искорени некои лоши навики, за кои не ни сфаќаме дека во голема мера придонесуваат за нашите високи сметки и прекумерна потрошувачка на електрична енергија. Професорот Милош Бањац од Машинскиот факултет посочи кои уреди се „енергетски вампири“.

Бањац нагласува дека најмногу енергија се троши за греење, а со тоа пред се треба да се позанимаваат граѓаните.

Од апаратите во куќата, според професорот, најголем потрошувач е бојлерот , чие учество во вкупната потрошувачка на електрична енергија е околу 10 проценти. Тој наведе бројни начини на кои можеме да заштедиме електрична енергија.

Една од тие мерки типична за бојлер е да се регулира температурата на водата на 60 степени. Ако се истушираме, а не се капеме во када, четири пати ќе ја намалиме потрошувачката на вода, а со тоа и на струја.

Ако е шпорет, да готвиме со покриени тави, да користиме современи електрични уреди, ако можеме индукциски електрични шпорети, да користиме шпорет под притисок, сето тоа носи одреден процент на заштеда на енергија – советува Бањац.

Најдобро би било да го исклучите бојлерот кога не ви треба топла вода, а да го вклучите кога е потребно за загревање на водата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *