Утре го славиме ГОЛЕМИОТ ЧУДОтворец: Ако не почитуваш ЕДЕН обичај, ќе го навредиш овој светец се ќе ти тргне наопаку

Утре го славиме ГОЛЕМИОТ ЧУДОтворец: Ако не почитуваш ЕДЕН обичај, ќе го навредиш овој светец се ќе ти тргне наопаку

Верниците на православната црква го одбележуваат споменот на преподобниот Евтимиј Велики , светец од 5 век кого го почитувале и го нарекувале „син на светлината“ за време на неговиот живот.

Овој светител е роден во ерменскиот град Мелитина во близина на реката Еуфрат околу 377 година, од благородни и значајни родители. Тој беше единствено дете, родено благодарение на молитвите на неговата мајка Дионисија.

Своите денови и ноќи ги исполнуваше со молитва.
Околу него се собрале многу ученици, од кои некои се познати светци, како што се: Киријак Отфрлениот, Сава Осветениот, Теоктист и други.

Тој беше голем чудотворец : истеруваше демони, лечеше тешки болести, носеше вода во пустината, множеше леб, пророкуваше. Монасите ги учеле да ја сакаат работата и им рекле: „Ако јадете леб без свој труд, тогаш јадете туѓ труд“.

За љубовта рекол : „Она што е со лебот, тоа е љубов со другите доблести“. Во првата недела од Великиот пост, тој се повлече во пустината и остана таму во тишина до пред Велигден. За време на неговиот живот, во близина на неговата пештера била создадена огромна лава, која по векови била полна со монаси како пчеларник. Неговата последна заповед била портата на манастирот никогаш да не се затвора.

Ефтимиј умре на деведесет и седум години, во 473 година. На неговиот погреб беше и патријархот Ерусалимски Анастасиј. Патријархот чекаше цел ден, додека огромна маса народ го бакнуваше светителот, а дури вечерта успеа да го заврши погребот. На седмиот ден по смртта на Евтимиј, тој му се јави на својот ученик Доментијан, сиот светол и радосен.

На овој ден се смета за голем грев да се брка просјак од прагот или да се одбие да се подаде рака за помош на некој што тоа го бара. Ако го направиш тоа, според верувањето, ќе го навредиш свети Евтимиј и ќе останеш без негов благослов и ништо нема да ти оди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *