НАШИТЕ СТАРИ ГОДИНА ДЕНА ДРЖЕЛЕ ЕДНА РАБОТА ВО КУЌАТА: ЕДИНСТВЕНИОТ НАЧИН НА кој СЕКОГАШ ИМАЛЕ ПАРИ

НАШИТЕ СТАРИ ГОДИНА ДЕНА ДРЖЕЛЕ ЕДНА РАБОТА ВО КУЌАТА: ЕДИНСТВЕНИОТ НАЧИН НА кој СЕКОГАШ ИМАЛЕ ПАРИ

Односот кон парите има директно влијание врз вашата финансиска состојба, нашите постари веруваа дека никогаш не ги држат паричниците празни – без разлика на „состојбата на сметката“, секогаш имаа барем неколку парички во кесето бидејќи веруваа дека така пари се „привлекуваат“ во куќата.

Така, првата банкнота што ја заработиле или парите што им ги дал некој што го сметале за добра личност, ја чувале во кесето. Таа банкнота или монета ја сметаа за еден вид талисман на финансиска сигурност.

Веројатно затоа и денес се негува обичајот кога некому ќе подарите паричник тој да не биде празен. Многумина дури чувале хартиена белешка од најмалата деноминација во скриена преграда од нивниот паричник – верувале дека тој што го прави ова подобро управува со парите.

Друга препорака за паричник и привлекување пари е паричникот да биде црвен. Црвената боја симболизира успех, победа, напредок и богатство.

Барање покачување
Додека во модерното време се прават разни студии за тоа како газдите „дишат“ во текот на неделата и излегува дека четврток е идеален ден да се побара покачување бидејќи претпоставените се поблаги тој ден затоа што психички се подготвуваат за претстојниот Викенд, нашите древни верувале дека среда наутро е најдобро време за тоа.

Од друга страна, според верувањата, сите трансакции што ги правите навечер водат во пропаст, а пари не се позајмуваат во вторник. Освен пари, не е добро да позајмувате леб и сол, бидејќи се сметало дека финансиската сигурност ќе го напушти вашиот дом.

За парите да ви ја „сакаат“ куќата и буквално да ви се залепат, на денот на исплата на плата не треба да вадите ниту еден динар од сметката. Целата плата треба да преноќи во вашиот дом, што во денешно време би значело на вашата сметка.

Навики кои привлекуваат пари во куќата
Нашите баби и дедовци сè уште веруваа дека ако ги исчистите трошките од масата со голи раце или свиркате во куќата, парите едноставно ќе го заобиколат вашиот дом. Затоа со ситни книжни пари ги наполнија џебовите од алиштата што висат во плакарот.

Домаќинките ја закрпуваја и најмалата дупка во џебот затоа што веруваа дека така полесно ќе ти течат пари од раце . За да имаат што повеќе пари во куќата, се грижеле да не фали копче од ниту една кошула или капут, а откако ќе ја изметеле куќата или дворот, ја ставале метлата со рачката надолу.

„Колнати пари“ или „Како дојде, така и појде“
Коцкарските пари, пронајдените пари, оштетена банкнота или зарѓосана паричка не носат среќа, па нашите предци не ги чувале во паричникот. Напротив, во првата прилика им ги даваа на посиромашните од себе или ќе ги потрошат што е можно поскоро.

Голема банкнота е финансиски талисман
Старите една година ја чувале банкнотата со највисока апоен што ја имале во домот, бидејќи верувале дека ќе се наполни со енергија на домаќинството и ќе почне да привлекува пари во домот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *