ОТКРИЕНО ЗОШТО КОНЗЕРВАТА РИБА Е ШТЕТНА: Посериозно е отколку што мислите, ОВАА ГРУПА ЛУЃЕ е во опасност

ОТКРИЕНО ЗОШТО КОНЗЕРВАТА РИБА Е ШТЕТНА: Посериозно е отколку што мислите, ОВАА ГРУПА ЛУЃЕ е во опасност

Рибата туна е многу богата со протеини, омега-3 масни киселини, јод, железо и витамини од групата Б. Во случај на прекумерно внесување, особено кај ризичните групи – трудници и деца, треба да бидете многу внимателни.

Докажано е дека лименките туна се многу богати со протеини, бидејќи само едно пакување обезбедува 50% од дневните потреби. Но, многу е важно да внимавате често да јадете риба туна.

Исто така, зачуван на овој начин, рибниот производ е посиромашен со омега-3 масни киселини, за разлика од свежата риба. Знаеме дека присуството на специјалитети од риба во менито е важно за правилно функционирање на кардиоваскуларниот систем, како и за одржување на здрава кожа и коса.

Друг недостаток на конзумирање на конзервирана туна е високата содржина на натриум (сол). Секако, натриумот во одредени количини е неопходен за здравјето на луѓето, но вишокот доведува до сериозни здравствени проблеми. Такви се задржувањето на течности во организмот, што доведува и до зголемен артериски притисок. Поради оваа причина, луѓето со висок крвен притисок треба да го ограничат внесот на конзервирана риба.

И ако сè уште сте во искушение да купите барем еден, внимателно прочитајте ја содржината на натриум, жива, шеќер и сл. пред да го направите тоа.

Конзервираната риба туна содржи големи количини на метал жива, која е опасен невротоксин кој се акумулира во одделни органи и ткива (мозок, бубрези итн.). Симптоми на труење со жива се чувство на грчење на различни делови од телото, премор, отежнато одење, проблеми со видот, умот. Опасноста е голема и за нероденото дете, уште во утробата на жената.

Конзервираната туна го содржи и соединението Бисфенол А или поточно во пакувањето. Опасноста доаѓа од фактот што таа преминува во составот на рибата. Негативно делува на мозокот, а е многу опасен за бременост и мали деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *