НИКОГАШ НЕ ЈА ФРЛАЈТЕ ВОДАТА ВО КОЈА ГИ ВАРЕВТЕ ЈАЈЦАТА: Поважно е отколку што мислите

НИКОГАШ НЕ ЈА ФРЛАЈТЕ ВОДАТА ВО КОЈА ГИ ВАРЕВТЕ ЈАЈЦАТА: Поважно е отколку што мислите

Кога станува збор за тестенините, сите знаеме дека водата во која се варени не треба да се фрла бидејќи може да се користи за сос.

Но, дали знаевте дека водата во која се варени јајцата може да се користи за растенија! Имено, на растенијата им се допаѓа калциумот, тој придонесува за нивната сила, а го има во многу во водата во која се варени јајцата.

Исто така, калциумот помага да се одржи добра pH вредност на почвата.

Нормално, важно е да се почека водата да се олади на собна температура пред да ги наводнете растенијата. Ако не сте сигурни дали на вашето растение му недостасува калиум, обрнете внимание на следниве симптоми:

Жолто-кафени дамки на листовите, кои се опкружени со кафеава граница, и бавен раст. Доволното количество калциум во почвата ги прави растенијата помалку подложни на болести и оштетувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *