ЛУЃЕТО СЕ МОЛАТ ПРЕД ОВАА ИКОНА ВО МАНАСТИРОТ ТУМАНЕ: СЕ ВЕРУВА ДЕКА ПО МОЛИТВАТА ИМ СЕ СЛУЧУВААТ ЧУДА

ЛУЃЕТО СЕ МОЛАТ ПРЕД ОВАА ИКОНА ВО МАНАСТИРОТ ТУМАНЕ: СЕ ВЕРУВА ДЕКА ПО МОЛИТВАТА ИМ СЕ СЛУЧУВААТ ЧУДА

Манастирот Тумане е надалеку познат по чудата што се случуваат таму.Има се повеќе верници кои сведочат за тоа .

За време на Октомвриската револуција, до темел изгорел манастир во близина на градот Курск. Монасите од овој манастир, кои заминале во Србија, во неговите урнатини нашле недопрена икона на Богородица Курскаја.

Го однеле со себе и како големо светилиште го донеле во манастирот Миљков каде останал до 1936 година кога братството на овој манастир било преместено во манастирот Тумане, а со нив и иконата.

До 2010 година светата икона се чувала во параклисот на манастирот Туман, кога со благослов на епископот Браничевски д-р Игнатиј била пренесена во манастирската црква и поставена на престолот.

Откако се молеле пред иконата на Богородица Курскаја, многу болни оздравеле, а неплодните жени раѓале деца, се тврди .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *