ЗАКОПАЈТЕ ГО ЈАЈЦЕТО НА ДНОТО ОД САКСИЈАТА: После 2 дена ќе се случи ЧУДО

ЗАКОПАЈТЕ ГО ЈАЈЦЕТО НА ДНОТО ОД САКСИЈАТА: После 2 дена ќе се случи ЧУДО

Пред да засадите растенија и цвеќиња, важно е да се осигурате дека почвата за растенијата ја има вистинската количина на хранливи материи, а наместо да користите ѓубриво од продавницата, можете сами да направите природно ѓубриво, кое ќе му обезбеди на вашето растение се што и треба. .

Ако сте нови во градинарството, можеби не знаете колку јајцата се корисни за растенијата. Тие содржат калциум, како и траги од други елементи, вклучувајќи магнезиум и фосфор и затоа се одлични за додавање хранливи материи во почвата и компостот.

Се што треба да направите е да ставите малку земја во саксијата и да ставите едно јајце над него. Посипете уште малку земја врз тоа и ќе го закопате семето на растението по ваш избор исто како што обично би правеле. По некое време јајцето ќе почне да се распаѓа и да делува како природно ѓубриво.

Но, ако не сакате да го користите целото јајце, не мора! Наместо целото јајце, можете да ги користите и лушпите, кои исто така се богати со калциум, кислород и фосфорна киселина – сите есенцијални материи кои го поттикнуваат растот на растенијата. За само ден-два ќе ги видите првите ефекти и вашето растение ќе изгледа поубаво и поздраво, а веќе нема да помислувате да купувате скапи вештачки ѓубрива.

Следниот пат кога ќе подготвите омлет или палачинки – наместо да ги фрлате лушпите од јајцата, искористете ги и нахранете ги цвеќињата со нив ! А ако имате голема градина каде птиците често ја посетуваат, можете да расфрлате мелени лушпи од јајца низ градината бидејќи и тие добро ќе ви дојдат!

Имено, птиците кои ги посетуваат нашите градини често имаат недостаток на калциум и јадат мали парчиња лушпи од јајца кои им го надополнуваат недостатокот на калциум.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *