ИСКУСЕН ПЕКАР ГО ОТКРИ ТРИКОТ: 1 неочекувана состојка прави лебот и пецивата да останат долго време свежи – СТАВЕТЕ ЛАЖИЦА ОД ОВА ВО ТЕСТОТО И НЕМА ДА СЕ РОНАТ

ИСКУСЕН ПЕКАР ГО ОТКРИ ТРИКОТ: 1 неочекувана состојка прави лебот и пецивата да останат долго време свежи – СТАВЕТЕ ЛАЖИЦА ОД ОВА ВО ТЕСТОТО И НЕМА ДА СЕ РОНАТ

Тајна која нема да сакаат да ви ја откријат
Никој не сака леб и пецива „од вчера“, ниту неколку часа стари. Кога ги купуваме во пекара, најчесто ги прашуваме продавачите дали е свежо, значи само што излегло од рерна.

Во продавниците свежината се проверува со „чувство“, односно со притискање на лебот, па така во секоја продавница ќе видите таканаречени „професионални чувствители“, обично постари луѓе кои со оваа техника проверуваат десетици лебови пред да купат. нив.
Ако по притискањето тестото брзо се врати во првобитната состојба – свежо е. Ако остане „срамнети со земја“, подобро е да се заобиколи.

Ако правите леб дома, сигурно сте забележале дека тој има тенденција да старее и да се рони побрзо од лебот од пекара. Која е тајната? Каква состојка додаваат пекарите за тестото да остане свежо и меко како памук долго време?
Чака е во една неочекувана состојка, а тоа го знаат само професионалци!

„Можете да го продолжите рокот на траење на пекарските производи, лебовите, кифличките и топчињата со додавање на една лажица мед во тестото.

Благодарение на оваа тајна состојка, лепчињата, лепчињата и лебот остануваат долго време свежи и не се распаѓаат“, објаснува професионалниот готвач од „Haggis Pub & Kitchen“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *