ПОРАДИ ОВИЕ 3 ЛОШИ НАВИКИ ВИ СЕ РАСИПУВААТ ДОМАШНИТЕ АПАРАТИ: Сите ги правиме овие ГРЕШКИ, а не ни ги сфаќаме

ПОРАДИ ОВИЕ 3 ЛОШИ НАВИКИ ВИ СЕ РАСИПУВААТ ДОМАШНИТЕ АПАРАТИ: Сите ги правиме овие ГРЕШКИ, а не ни ги сфаќаме

Честопати се жалиме дека електричните уреди во нашето домаќинство брзо се расипуваат и дека се безвредни. Сметаме дека за тоа најмногу се виновни електрониката и лошиот квалитет на материјалите и производството, дали секогаш е така?

Модерниот живот е незамислив без овие уреди. Машините за перење и сушење, машините за миење садови, шпоретите, рерните, микробрановите, фрижидерите, правосмукалките… станаа нераскинлив дел од секој дом.

Покрај тоа што сакаме да бидат функционални и да одговараат на нашите потреби и начин на живот, ние се трудиме да набавиме модели што ќе траат што подолго. Но понекогаш им го скратуваме животот поради неадекватна употреба.

Што често грешиме и што влијае на издржливоста на електричните апарати за домаќинство…

Тежината на храната во микробранова печка
Понекогаш микробрановата печка почнува да се „однесува“ чудно: сме збунети од нејзиниот начин на работа, односно звукот што го испушта, долго време ја загрева или одмрзнува храната или воопшто не го прави тоа. Погрижете се да не избрзувате со заклучоци и да ја префрлите целата одговорност за неуспехот на производителот.

Можеби едноставно не сте знаеле дека постои минимална норма за тежина на производот – 200 грама. И ако полесната храна редовно се пече во микробранова (или ако ја вклучите празна), тие ќе станат неисправни со текот на времето.

Мраз во фрижидер
Веројатно се сеќавате како еднаш на секои шест месеци, или уште почесто, беше неопходно да се отстрани целата содржина од фрижидерот, да се исклучи од електричната мрежа и рачно да се одмрзне. Така се боревме со старите модели на фрижидери со мразот што се формира внатре во замрзнувачот и од страните на фрижидерот. Ако тоа не се направи, тогаш фрижидерот почнува да работи полошо, во него се размножуваат бактерии и се појавува непријатен мирис, а производите побрзо ја губат свежината.

Поновите модели на фрижидери во повеќето случаи се опремени со системот No Frost („без мраз“), кој го спречува формирањето на мраз и кондензација на ѕидовите на комората. Ова доведува во заблуда многумина: тие веруваат дека таквите фрижидери воопшто не бараат одмрзнување.

Но, тоа не е така: фрижидерот сам се одмрзнува, но не се чисти автоматски, па понекогаш сè уште бара грижа и одмрзнување, но, се разбира, многу поретко од класичните модели. Производителите на фрижидери препорачуваат одмрзнување на единиците со системот No Frost за превентивни цели најмалку еднаш годишно.

Како да ја зачувате вашата машина за перење
Ако не сакате постојано да ја менувате машината за перење, има неколку едноставни совети. Прво, не го надминувајте максималниот капацитет на оптоварување – ова ќе го оштети електричниот мотор.

И второ, проверете ги џебовите на она што ќе го измиете. Како што монетите, трошките и другите остатоци влегуваат во барабанот, тие создаваат триење што го спречува вртењето.

И, конечно, не заборавајте да го исчистите филтерот – влакната, прашината и другите мали честички го затнуваат. Многу е лесно да се направи дома: отворете го вентилот, исцедете ја водата внимателно, земете четка и отстранете ја нечистотијата, пренесува avaz.ba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *