ЕКСПЕРТИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ НА ГРЕШКИТЕ СО КОИ ЈА ЗАМРЗНУВАМЕ ХРАНАТА: Ова мора да го избегнувате

ЕКСПЕРТИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ НА ГРЕШКИТЕ СО КОИ ЈА ЗАМРЗНУВАМЕ ХРАНАТА: Ова мора да го избегнувате

Дали вашиот замрзнувач понекогаш е толку полн со храна што дури и не знаете што има во него? Храната што ја замрзнувате всушност може да трае доста долго, но условот е да ја замрзнете правилно.

Но, ако сакате вашата храна да ги задржи вкусот и текстурата, треба да се погрижите правилно да ја замрзнете и да избегнете да направите една од овие грешки на кои предупредуваат експертите, пишува Self.

Замрзнувате погрешна храна
Никогаш не замрзнувајте храна која е на работ да се расипе. Исто така, одмрзнете ја храната само еднаш и замрзнете само еднаш. Некои намирници се погодни за замрзнување. Секоја храна која содржи скроб нема да изгледа свежо кога ќе се одмрзне.

Белките целосно ќе ја променат текстурата и ќе станат гумени, а млечните производи како што се млекото, јогуртот и сирењето најверојатно ќе се одвојат. Компирите ќе станат мелести. Всушност, сите зеленчуци, освен ако не се блиц замрзнати како купени во продавница, лесно ќе станат кашести.

Топлата храна ја ставате директно во замрзнувач
Д-р Филип Тиерно, клинички професор на одделите за микробиологија и патологија во медицинскиот центар NIU Langone, вели дека ставањето топла храна директно во замрзнувачот е лошо бидејќи може да ја намали температурата на вашиот замрзнувач и случајно делумно да одмрзне друга храна. Повтореното одмрзнување и замрзнување може да го поттикне растот на бактериите и сериозно да влијае на текстурата и вкусот на вашата храна.

Може да предизвика и прекумерно таложење мраз во вашиот замрзнувач, што може да биде болка за чистење. За да го избегнете сето ова, тој вели дека секогаш треба да ја оставите храната да дојде на собна температура пред да ја преместите во замрзнувач. Само внимавајте да не ја оставате храната на собна температура повеќе од два часа. Не ставате храна во вистинските чинии

Експертот за безбедност на храна Мери Лиз Рајт, MS, вели дека замрзнувањето на храната во херметички контејнери е клучно за зачувување на нејзиниот квалитет. Преголемите контејнери ќе заземат многу простор и нема да можете да одмрзнете само дел од замрзнатото количество. Исто така, контејнерите со неправилен облик ќе остават многу празнини меѓу нив, а во тие празнини секако би можело да се складира уште еден оброк. Користете контејнери за кои сте сигурни дека можат да се замрзнат и кои можат да бидат цврсто затворени.

Остатоците побрзо ќе замрзнат во плитки садови, помалку простор ќе остане неискористен и може убаво да се наредат еден врз друг. Најдобар начин да заштедите простор во вашиот замрзнувач е да користите кеси за замрзнување. Наполнете ја кесата, извадете го воздухот и ставете ја во замрзнувач додека не се замрзне.Потоа наредете ги парчињата вертикално едно до друго, како книги. Добро е што можеш со обичен маркер да напишеш што има во која кеса.

Ја оставате храната предолго во замрзнувач
Професорот Тиерно забележува дека храната спакувана во конвенционални пластични садови за складирање или кеси за замрзнување обично трае само два до три месеци пред да почне да се влошува квалитетот. Промената на бојата предизвикана од оксидација и смрзнатини во замрзнувачот не е опасна , но несоодветното складирање на храната може да го уништи вкусот и текстурата на вашата храна, често до степен до кој повеќе не вреди да се јаде, вели експерт.

Колку и да е убаво да се чува храната во замрзнувач засекогаш, знајте дека некои работи едноставно нема да имаат ист вкус откако ќе седат во задниот дел од замрзнувачот долго време. Професионален совет од експертите е да ја означите и датирате вашата храна пред да ја ставите во замрзнувач, за да можете да следите што има таму и колку долго е таму.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *