ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ПРЕПОДОБЕН ПАВЛЕ ТИБИСКИ: НАРОДНОТО верување вели дека ЕДНА РАБОТА треба да се избегнува

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ПРЕПОДОБЕН ПАВЛЕ ТИБИСКИ: НАРОДНОТО верување вели дека ЕДНА РАБОТА треба да се избегнува

Верниците денес го слават денот на свети преподобен Павле Тивејски.

Роден од богати родители во Долна Теба (Теба) во Египет во времето на императорот Декиј. Павле и една од неговите сестри го наследиле целиот имот од неговите родители. Но неговиот зет, идолопоклоник, сакал да му го одземе и делот од имотот на Павле и му се заканил на Павле дека ќе го предаде на судот како христијанин, ако не му го предаде неговиот имот.

Едната е таа беда, а другата херојските примери на самопожртвуваност на христијанските маченици, кои Павле ги видел со свои очи, го разбудил и тој својот дел од имотот и го дал на сестра си, а тој, како ништо, отишол. далеку во пустината, каде што работеше до својата смрт.

До која духовна височина достигнал овој џиновски монах, сведочи за тоа никој помалку од свети Антониј Велики, кој еднаш го посетил Павле и видел како му служат ѕверовите и небесните тела. Враќајќи се од таа посета, Антониј им рече на своите монаси:

„Тешко мене, чеда мои, грешен и лажен монах, кој е само монах по име, го видов Илија, го видов Јован во пустина и навистина го видов Павле – во Рајот! Свети Павле поживеа сто и тринаесет години и мирно се упокои во Господа во 342 година.

Според народните верувања, денес не треба да работите на нива и треба да избегнувате тешка физичка работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *