Денес е Свети Сава архиепископ Српски: Еве кои се обичаите за ОВОЈ ДЕН

Денес е Свети Сава архиепископ Српски: Еве кои се обичаите за ОВОЈ ДЕН

Постои верување дека е лош знак ако има громотевици на Свети Сава и дека нешто лошо сигурно ќе се случи, бидејќи ударите на гром се исклучително ретки во зима.

Секоја година, на 27 јануари, се слави – Свети Сава архиепископ Српски или Савиндан, празник посветен на најголемиот српски светец, заштитник на училиштата, наставници и ученици.

Србите особено го сакаат и почитуваат со векови и веруваат дека предвидувањата за овој ден укажуваат на тоа каква ќе е годината пред нас.

Се верува дека овој светец може да ги смири морето и бурите, како и да создаде вода од камен.

Постои и верување дека не треба да носите црвено на Св. Сава, ниту да изострувате ножеви, жилети и други алатки… Ова верување датира уште од античко време, додека селаните стравувале дека волците ќе им го јадат добитокот, бидејќи се веруваше дека бојата на крвта привлекува волци.

Постои и верување дека е лош знак ако има громотевици на Свети Сава и дека нешто лошо сигурно ќе се случи, бидејќи ударите на гром се исклучително ретка појава во зима.

Постои и верување дека сончевиот ден на Свети Сава носи просперитет и среќна и плодна година.

Денес, на жените им е дозволено да вршат домашни работи, па дури и пожелно е да се чисти.

Исто така се верува дека децата на Свети Сава треба да научат нешто ново, барем нова песна, бидејќи во спротивно ќе станат мрзливи и нема да напредуваат доволно цела година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *