СЕ ВЕРУВА ДЕКА Е ПОСЕБНА НОЌ ПРЕД НАС! Се празнува предпразникот Богојавление, обавезно посакајте си ЖЕЛБА ПРЕД ПОЛНОЌ

СЕ ВЕРУВА ДЕКА Е ПОСЕБНА НОЌ ПРЕД НАС! Се празнува предпразникот Богојавление, обавезно посакајте си ЖЕЛБА ПРЕД ПОЛНОЌ

Православната црква го празнува 26 јануари како ден посветен на мачениците Ермил и Стратоник кои загинаа како жртви на почетокот на конфликтот меѓу Константин Велики и Ликианиј

Ермил го проповедал христијанството во Сингидунум на почетокот на четвртиот век. Бил ѓакон, но затоа што одбил да се откаже од својата вера, бил фрлен во затвор. Не го скршиле ни страшните и долги маки. Еден од неговите затвореници, Стратоник, бил зачуден од неговата упорност и решил да го прифати христијанството. Поради тоа Римјаните ги заковале живи и двајцата и ги фрлиле градите во Дунав. Реката ги истурка на брегот, денес е кај Гроцка.

Нивните тела ги пронашле христијаните и ги закопале во гробница над која била изградена капела. Овие двајца маченици се сметаат за првите маченици од овие простори кои ги дале своите животи за христијанската вера.

Тие биле осудени на смрт во 314 или 315 година од царот Лициниј, владетел на источниот дел на Римската империја, на која припаѓал Сингидунум. Ликиниј бил зет на Константин, кој со него го потпишал Миланскиот едикт во 313 година на крајот на гонењето на христијаните. Но, дошло до десетгодишен конфликт за превласт и Ликиниј почнал да ги прогонува следбениците на Христовата вера како поддржувачи на Константин, не само од религиозни, туку и од политички причини.

Ранохристијанската црква во Брестовик, каде што биле погребани Ермил и Стратоник, археолозите ја откриле во 1895 година, а во 1979 година е запишана во регистарот на културни добра како споменик од големо значење. Во него имало три погребни места, но не се знае кој бил погребан таму освен двајцата маченици. Телата биле земени од гробницата, најверојатно пред инвазијата на Хуните и Аварите, за да не бидат осквернавени. Врз основа на документи, познато е дека черепот на најмалку еден од двајцата маченици пристигнал во Цариград. Подоцна им губат трага. Претпоставката е дека за време на Латинската империја основана во 1204 година, по падот на Константинопол под крстоносците, еден или двата черепи на белградските маченици, како и други мошти биле однесени во Италија.

Од 2017 година икони на овие светци во мозаична техника се наоѓаат и на фасадата пред црквата Света Петка во Калемегдан. Фрески на Ермил и Стратоникос има во Пеќската патријаршија, во манастирите Хопово, Дечани и Манасија, на Света Гора, во руски цркви од средниот век.

Овој ден се слави и како Предпразник Богојавление, па во некои краишта се верувало дека во пресрет на полноќ, како и за Богојавление, треба да се молиме на овие маченици. Се верува дека силата на овие светци прави чуда и дека ни претстои посебна ноќ кога ќе се исполни секоја желба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *