ОВА РАСТЕНИЈЕ ПРИВЛЕКУВА БОГАТСТВО ВО КУЌАТА И ВЕ ШТИТИ ОД ЗЛОБНИТЕ ДУХОВИ: МНОГУ Е ​​ПОПУЛАРНО И МОЌНО

ОВА РАСТЕНИЈЕ ПРИВЛЕКУВА БОГАТСТВО ВО КУЌАТА И ВЕ ШТИТИ ОД ЗЛОБНИТЕ ДУХОВИ: МНОГУ Е ​​ПОПУЛАРНО И МОЌНО

Ова многу декоративно и типично тропско растение потекнува од топлите предели на Централна Америка.

Антуриумот е едно од најпопуларните тропски цвеќиња и може да трае долго време во вазна – околу шест недели, па дури и повеќе, во зависност од сезоната и сортата.

Домородните Хавајци верувале дека антуриумот е магично растение кое штити од зли духови. Додека според древната кинеска филозофија припаѓа на важни фенг шуи цвеќиња. Имено, ова учење посочува дека антуриумот ги отстранува негативните мисли и ги насочува кон вистинскиот тек.

Односно, позитивно влијае на психата и го враќа доброто расположение.

Поради способноста да собира негативна енергија, антуриумот развива љубов и ги зачувува добрите односи во семејството, а особено се препорачува за парови чиј брак паднал во монотонија, бидејќи може да им помогне да ги освежат чувствата и да ја направат врската повторно возбудлива.

Привлекува богатство , но има услов. За да функционира, во домот мора да живеат добри, чесни и пристојни луѓе, во спротивно не само што нема да донесе пари, туку и самата билка ќе пресуши и ќе пропадне.

Атрактивните восочни цветови во форма на срце во светло-црвена боја внесуваат допир на егзотика во секој простор, па не е изненадување што ова зимзелено растение е омилен декоративен детал за многумина. Антуриумот припаѓа на повеќегодишни цветни растенија, така што може да цвета со месеци.

Цветовите се состојат од месести цевчести цветови, спирален облик на бела, зелена, жолта или розова боја и големи месести бректи. Брактите се обоени лисја кои можат да бидат огнено црвени, розови, портокалови, зелени или бели, кружни или во облик на срце.

Понекогаш тие се многу тешки, па нивните стебла треба да бидат поддржани за да изгледаат поубаво. Може да достигне висина до 75 см со темнозелени, тврди, кожести и сјајни листови долги околу 30 см.

На ова растение му треба многу сончева светлина, но не и директна сончева светлина. Потребна е и многу влага, т.е. редовно наводнување – секој трет ден во текот на летото, а еднаш неделно во зима е доволно. Исто така, многу е важно периодично да се посипуваат листовите со зовриена или стоечка вода. Во оваа прилика внимавајте да не ги намокрите цветовите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *