НАУЧНИЦИТЕ ОТКРИЛЕ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ СО ТЕЛОТО АКО СТАНУВАТЕ ЕДЕН ЧАС ПОРАНО: Тоа е целосен шок

НАУЧНИЦИТЕ ОТКРИЛЕ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ СО ТЕЛОТО АКО СТАНУВАТЕ ЕДЕН ЧАС ПОРАНО: Тоа е целосен шок

Одамна е познато дека постои врска помеѓу времето на спиење и расположението. Сепак, колку рано да заспиете и да се разбудите е прашање што загрижува многумина и сè уште нема дефинитивен одговор. Сега научниците успеаја да докажат дека будењето дури и 60 минути порано веќе ќе игра важна улога, особено за состојби поврзани со стрес и анксиозност.

Студијата ги земала предвид навиките за спиење на повеќе од 800.000 луѓе и го користела методот на рандомизација на Мендел, кој се користи за анализа на причинско-последичните врски во генетиката. Меѓутоа, важно е да се запамети дека самата генетика е воспоставена при раѓањето, а некои од предрасудите кои влијаат на епидемиолошките истражувања не влијаат на генетските истражувања.

Затоа, статистиката е прибирана земајќи ги предвид податоците на луѓето кои носеле уред за следење на спиењето една недела, како и оние кои пополнувале прашалници за спиење. Тие откриле дека учесниците во студијата кои легнале еден час порано и станале порано од вообичаено, имале 23 отсто помал ризик од депресија. И во случај времето за спиење да се помести за два часа, тогаш оваа бројка достигна 40 проценти.

Со модерниот активен животен ритам, честопати немаме доволно часови во денот, а многумина го жртвуваат сопствениот сон за да имаат време да направат сè што е планирано. Во исто време, често го правиме она што не можевме да го направиме во текот на денот навечер, непречено влегувајќи во доцните ноќни часови.

Обидете се да излезете од овој маѓепсан круг – почнете да се будите само еден час порано и во ова заштедено време, целосно уживајте во почетокот на новиот ден. Научниците и психолозите ветуваат дека ќе почувствувате наплив на сила и енергија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *