ДЕНЕС ЈА СЛАВИМЕ СВЕТА ТАТИЈАНА Верници, кажете ја молитвата и почитувајте ги обичаите и вашите желби ќе се исполнат

ДЕНЕС ЈА СЛАВИМЕ СВЕТА ТАТИЈАНА Верници, кажете ја молитвата и почитувајте ги обичаите и вашите желби ќе се исполнат

Православната црква и верниците денеска ја слават Светата маченичка Татјана

Светата маченичка Татјана била девица која го посветила својот живот на Бога. Таа почина во најтешката агонија.

Родена е како Римјанка, од високо родени родители. Нејзиниот татко бил побожен христијанин и ја воспитувал во побожност. Кога пораснала, не сакала да се омажи, бидејќи се онесвестила во Христа.

Девицата Татјана му служела дење и ноќе со пост и молитва, умртвувајќи го нејзиното тело и покорувајќи го на духот. Служеше во црквата и беше поставена за ѓаконика.

Пред два и пол века, Русите почнаа да ја слават Света Татјана на овој ден како студентски празник, бидејќи Московскиот универзитет е основан на нејзиниот ден – 25 јануари 1755 година. Благодарение на големиот руски поет Александар Пушкин, самото име Татјана доби романтичен призвук. И хероината на неговата позната поема, Татјана Ларина, стана модел на вистинска Русинка. Ректорот на Московскиот државен универзитет Ломоносов, Виктор Садовничи, една година издвоил околу 45 килограми мед од сопствените резерви за подготовка на традиционална медовина, која им се служи на студентите во чест на празникот.

Тогашниот император Александар бил неопределен во својата вера. Еден ден, неговите слуги ја донеле девицата Татјана во храмот на Аполон за да му се поклонат. Таа му се помоли на Христа и веднаш настана земјотрес, од кој идолот падна и се распарчи, а ѓаволот излета од него и побегна. Се урна и дел од храмот, при што загинаа многу незнабошци.

После тоа, Татјана била изведена на суд и мачена.Сурово ја мачеле Татјана – ја камшикувале, и го исекле месото, ја стругале со жилет, и ги извадиле очите со куки и ја фрлиле во зандана. Во нејзиниот затвор Бог испратил ангели кои и ги лекувале раните, па Татјана секое утро им се појавувала на мачители сосема здрава.

Според легендата, додека ја тепале, мачителите трпеле големи болки бидејќи била тврда како наковална, но продолжиле да ја мачат како што им наредиле. Додека ја сечеа со жилет, од раните не течеше крв, туку млеко и почна да се шири прекрасен мирис.

Во еден момент им се отвориле очите и околу Татјана здогледале четири ангели. После тоа, осуммина од нив почнале да веруваат во Христа, поради што биле и мачени и убиени.

Еднаш ја фрлиле пред лав, но животното почнало да се гали и ништо не и направило.
Ја фрлиле во оган, но повторно ја спасиле ангелите, а слугите останале мртви.
Најпосле и го донесоа татко и и двајцата ги исечеа со мечеви. Таа почина околу 225 година и се закити со бесмртен венец на славата.

Молитва на овој ден
Твојето чедо, Исус, Татјана, вика со силен глас: „Те сакам, младоженец мој, и страдам во потрага по Тебе, и јас сум распнат и погребан во Твоето крштевање. И страдам заради тебе, за да царувам со Тебе, и јас умирам за Тебе, за да живеам со Тебе.Прими ме како чиста жртва, жртвувана со љубов за Тебе.” Со нејзините молитви, како Милостиви, спаси ги нашите души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *