ДАЛИ ЗНАЕТЕ КОЛКУ ЈАЈЦА СЕ ДОДАВААТ ВО МЕШАВИНАТА ЗА ПАЛАЧИНКИ? Многу е важно, само така нема да бидат ЖИЛАВИ

ДАЛИ ЗНАЕТЕ КОЛКУ ЈАЈЦА СЕ ДОДАВААТ ВО МЕШАВИНАТА ЗА ПАЛАЧИНКИ? Многу е важно, само така нема да бидат ЖИЛАВИ

Со овие совети, нема шанси палачинките да пропаднат

Кога ќе ги погледнете состојките, мислите дека палачинките не се тешки за подготовка. Само изматете ги и потоа испржете ги во тава. Но, не е сè толку едноставно. Често се случувало тестото за палачинките да не е добро и да не успеат. Исто така, ако успеат не се воздушни и меки. Па, што е тајната?

Мора да се грижите за количината и квалитетот на поединечните состојки. Во останатиот дел од текстот прочитајте на што треба да внимавате, а најважна ставка дефинитивно се јајцата.

Колку јајца да додадете во тестото?
Оние кои штотуку почнуваат да готват, веруваат дека колку повеќе јајца стават во смесата, толку подобро ќе биде. Но, тоа само го расипува вкусот и завршувате со палачинки кои се гумени. Значи, ако ставите 3-4 јајца во 500 мл млеко, тоа е премногу, а едно јајце е сепак премалку. И како знаеш која сума е соодветна? Идеална количина е 2 јајца на секои 500 мл млеко. Токму овој однос обезбедува подготовка на најубавите палачинки.

На што друго треба да обрнете внимание?
Она што е поважно, доколку сакате меки и вкусни палачинки, е колку брашно ќе додадете во смесата. Ако користите 2 јајца и 500 мл млеко, тогаш додадете 300 гр брашно. Задолжително просејте го, по можност неколку пати.

Млекото можете да го замените и со јогурт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *